Noormees tahtis olla kangelane ja pani lennukisse võltspommi

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KLM lennuk
KLM lennuk Foto: Scanpix/AFP

Ameerika Ühendriikide kodanik Sean Davies ei tundud, et ta oleks suurt väärt olnud, mistõttu soovis ta saada teiste silmis kangelaseks.

23-aastane noormees otsustas ehitada võltspommi ja selle lennukisse paigaldada. Ta lootis, et kui on inimesed «lennukatastroofist» päästnud, saab temast tõeline kangelane, vahendab news.com.au.

Kangelasteoks sobivaks paigaks valis Davies KLMi lennu Amsterdamist Tansaaniasse. Ta pani oma võltspommi umbes kolm tundi pärast õhkutõusu lennuki tualetti ning teatas seejärel kahtlasest juhtmest pardameeskonnale.

Tegelikkuses olid juhtmed kinnitatud veinipudeli külge. Kapten oli üsna kindel, et tegemist on koerustükiga, kuid turvalisuse kaalutlustel otsustas ta marsruuti muuta ning lennuk tegi vahemaandumise Kairos.

Siiski ei jäänud meeskond Daviesi lugu uskuma ning pärast maandumist kuulasid Egiptuse ametivõimud ta üle. Kuna ta aga kiivalt väitis, et tema ei tea pommist midagi, lubati tal lendu jätkata.

Kaks kuud hiljem intervjueeris teda Hollandi politsei, kui Davies soovis tagasi Ameerika Ühendriikidesse lennata. Jällegi väitis noormees, et tema ei teadnud lõhkeainest midagi. Oma tihedaid käike tualettruumi selgitas mees alkoholismist tulenevate neerukividega.

Kui Davies lõpuks Ühendriikidesse jõudis, soovis FBI teha mehele valedetektori testi, millega viimane ka nõustus. Vahetult enne testi sooritamist ta ikkagi keeldus. Testija aga kinnitas, et sellest pole hullu, sest on ilmselge, et mees valetab.

Seejärel tunnistas Davies lõpuks oma süüd ning jutustas, kuidas ta soovis saada kangelaseks. Pommi ehitamiseks kasutas ta veinipudelit, e-sigareti patareid, vett, seepi, telefonilaadijat ning kõrvaklappe.

Siiski õnnestus mehel karmi karistust vältida. Sel nädalavahetusel langetas kohus otsuse ning Daviesele mõisteti viis aastat tingimisi. Ühtlasi peab ta maksma trahvi ka KLMi lennufirmale.

Davies on saanud alkoholismiga võitlemiseks ravi ning on nüüd leidnud endale püsiva töökoha juveelimüüjana. Ta palus vabandust lennufirma, kaasreisijate, oma perekonna ning isegi Ühendriikide valitsuse ees.

«Kui ei tee vigu, ei ole võimalik ka õppida. Kuigi minu viga oli veidikene suurem, kui oleksin soovinud, oli mul seda vaja, et mõistaksin, mis suunda mu elu võtmas on,» rääkis Davies.

KLMi kahju intsidendist oli 103 552 eurot ning Davies on sellest poole juba tagasi maksnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles