Video: kosmoseprügi tekitas ISSi aknasse mõra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teatel on kosmiline prügi tekitanud Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) mooduli ühte aknasse mõra.

Vaatlusmoodul, mis kannab nime Cupola, paigaldati ISSile 2010. aastal ning ESA astronaut Tim Peake avaldas selle mooduli aknasse tekkinud ümarast kahjustusest pildi Instagramis.

ESA teatel on aknamõra hiljutise tekkega, sest veel paar kuud tagasi mõra ei olnud.

«Minult küsitakse sotsiaalmeedias sageli, kas ISSi tabab kosmiline prügi. Jah loomulikult tabab, üks selline kahjustas mooduli akent. Mul on ha meel, et selle akna materjal on neljakordne, kannatada sai vaid välimine kiht,» teatas Peake.

ESA andmetel on kahjustuse läbimõõt seitse millimeetrit ning selle võis tekitada mõni metallist või mõnest muust materjalis objekt, mis samas oli väga väike.  

Nii ESA kui NASA on varem hoiatanud Maa orbiidil oleva kosmoseprügi kui ka asteroidide ja komeetide eest.

Kosmoseseadmete ekspertide hinnanagul ohustavad ISSi mitmesugused inimkätega valmistatud ja kosmilised objektid, mis võivad tekitada suuremaid kahjustusi kui nüüdne, mis ulatub vaid millimeetritesse.

Objektid, mille diameeter on üle ühe sentimeetri, võivad hävitada ISSi osi, kuid objektid, mille diameeter on üle kümne sentimeetri, võivad lõhkuda kogu ISSi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles