Hiina 11. sajandi kalligraafiakirjutis müüdi 32 miljoni dollari eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina galligraafia
Hiina galligraafia Foto: SCANPIX

Hiinas Pekingis toimunud oksjonil müüdi rekordilise hinnaga, 207 miljoni jüaaniga (32 miljonit dollarit) 11. sajandist pärit hiinakeelne kalligraafiline kirjutis.

936-aastase kirja uueks omanikuks sai Vincent van Goghi maalide kogujana tuntud Hiina meediamogul Wang Zhongjun, edastab The Telegraph.

See kalligraafiline kirjutis on Songi dünastia (960 – 1270 pKr) ajastu ühe kuulsama galligraafi Zeng Gongi viimane säilinud töö.

Kirjas pealkirjaga «Ju Shi Tie» räägib Gong isolatsioonist ja depressioonist, olles üle 12 aasta olnud Pekingist pagenduses.

Gong kirjutas selle kirja 62-aastasena, sellel on tema allkiri, mis tõendab autentsust ja on aastasadadega kirja väärtust tõstnud.

Eelmisel korral oli see kirjutis oksjonil USAs New Yorgis üle 20 aasta tagasi, kus see müüdi 4,5 miljoni jüaani eest. Veel aastaid hiljem pandi kiri Hongkongis oksjonile, kus see osteti ära 108 miljoni jüaaniga.

Kolmanda müügi ajaks oli iidse kirja hind kerkinud 45 korda.

Wang, kes on meediafirma Huyai Brothers Media Corp kaasasutaja, tekitas 2014. aastal furoori sellega, et ostis van Goghi maali «Vaikelu karikakarde ja moonidega» 50 miljoni dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles