Saksa pensionäri teatel leidis ta natside tuumapomme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumapommi katse Vaikse ooekani Eniwetocki atollil 1946. aastal
Tuumapommi katse Vaikse ooekani Eniwetocki atollil 1946. aastal Foto: SCANPIX

Saksamaa idaosas elava hobiajaloolasest pensionäri teatel leidis ta maa-alusest punkrist natside tuumapomme, kuid kas natsidel ikka oli tuumapomme?

70-aastase Peter Lohri teatel uuris ta Tüüringis Jonastalis maa all asuvaid inimkäte tehtud objekte pinnasest läbitungiva radari abil, edastab The Local.

3D tehnoloogia olevat näidanud, et pinnases on viis suurt metallobjekti, millest vähemalt kaks võivad olla tuumapommid. Inseneriharidusega Lohri teatel on pinnases olevad metallobjektid tuumapommi kujuga.

«Need esemed on olnud peidetuna 71 aastat. Nad on kindlasti muutunud ohtlikuks ning ei saa välistada, et siin võib leida aset Tšornobõl vol 2,» hoiatas mees võime.

Kohalike võimude arvates ei ole tegemist tuumaohuga ja nad soovitasid mehel pinnaseuuringud lõpetada.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil harrastusajaloolane teatab natsiajastust pärit militaarobjektide leidmisest.

Möödunud aastal väitsid poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter, et nad avastasid Poolast natside poolt röövitud ja Teise maailmasõja lõpupäevadel peidetud aarded, mis on kinnimüüritud raudteetunnelis soomusrongis. Mehed teatasid paar nädalat tagasi, et nad jätkavad Poola riigiraudtee loal peiteala uurimist.

Nõukogude Liidul oli väidetavalt andmeid, et natsi-Saksamaa oli arendamas tuumarelva ja natsidel see õnnestus.

Saksa ajaloolane Rainer Karlsch avaldas 2005. aastal raamatu «Hitler´s Bomb», milles väitis, et natsidel õnnestus teha tuumapomm ja ka katsed olid edukad.

Karlschi teatel viisid natsid tuumapommikatsed läbi 1944. aasta oktoobris ja 1945. aasta märtsis.

Kolmanda Riigi juhid tegid ise propagandat, et neil on tuumapomm ja Teise maailmasõja lõppfaasisi lubasid, et Wunderwaffe (Superrelv) annab liitlastele hoobi ja Saksamaa väljub sõjast võitjana.

Väidetavalt mainis tuumapommi oma päevikus propagandaminister Joseph Goebbels.

Saksa nüüdisajaloolaste teatel ei ole ühtegi tõendit, mis näitaksid natside tuumapommi olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles