Video: Džomolungma ei ole maailma kõige kõrgem mägi? See võib hoopis olla Ecuadori vulkaan (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Alates 1953. aastast, mil Džomolungmale jõudsid esimestena uusmeremaalane Edmund Hilary ja šerpa Tenzing Norgay, on selle ametlikult maailma kõige kõrgema mäe vallutamine olnud iga mägironija unistus.

Prantsuse teadlaste uus uuring näitas, et maailma kõige kõrgemaks mäeks saab pidada hoopis Ecuadoris asuvat Chimborazo vulkaani, kuna selle tipp on teatud tingimustel Džomolungma omast kõrgem.

Uurijad selgitasid, et mägede kõrgus on tegelikult suhteline, kuna Maa ei ole täielikult ümar kera ja pinnaerinevused on suured.

Kui mõõta Chimborazo vulkaani kõrgust merepinnast, siis jääb see mägi oma kõrguselt Džomolungmale alla 2500 meetriga, olles 6347-meetrine, samas kui maailma kõrgeim mägi on 8850-meetrine.

Kui aga mõõta Ecuadori vulkaani Maa keskpunktist ehk massikeskmest, siis on see vulkaan Džomolungmast kõrgem. Džomolungma ei mahtunud sellisel mõõtmisviisil isegi mitte 20 kõrgema tipu hulka.

Kui Džomolungmale ja sealt alla ronimiseks kulub keskmiselt aega 40 päeva, siis Chimbarazol saab sellega hakkama 14 päevaga.

Džomolungma valutati esimakordselt 1953. aastal, kuid Chimbarazo juba 1802. aastal.

Teadlaste sõnul on meie planeet üsna kummalise kuju ja pinnamoega, sest poolustel muutub pind madalamaks, ekvaatori juures kõrgemaks. Chimborazo asub ekvaatorile lähemal kui Džomolungma, mis on märgatavalt põhjapool. See tähendab, et kui mõõta neid kahte mäge Maa keskpunktist, siis Ecuadori mägi on kõrgem.

Prantsuse teadlased ronisid selle aasta 5. veebruaril Chimborazole, kasutades seal mäe kõrguse mõõtmiseks globaalset navigatsiooni satelliitsüsteemi, mille abil koguti Ecuadori vulkaani kohta andmeid kaks tundi.

Pärast andmetöötlust saadi tulemuseks, et Ecuadori vulkaanilise mäe Chimborazo kõrgus on Maa keskpunktist mõõdetuna 6384 kilomeetrit, olles varem arvatust 4,5 kilomeetrit madalam, kuid on ikkagi sellel viisil mõõdetuna kõrgeim mägi. Džomolungma kõrgus on aga 6382 kilomeetrit.

Teadlaste arvates peaks mägironijad senisest rohkem Chimborazole tähelepanu pöörama, kuna Maa keskpunktist mõõdetuna on see kõrgeim mägi ja sinna on lihtsam ronida kui Džomolungmale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles