EgyptAiri lennuki allakukkumine peletab turistid Egiptusest lõplikult?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveniiride müüjad ootavad Giza püramiidide juures turiste
Suveniiride müüjad ootavad Giza püramiidide juures turiste Foto: SCANPIX

Juba paar sajandit on lääne ajaloolasi, arheolooge, seiklejaid ja aardekütte meelitanud Egiptused kultuuriaarded  ning seal on tehtud mitmeid maailma ajaloo ja kultuuri seisukohast tähtsaid avastusi.

Kuid alates Araabia kevade sündmustest 2011. aastal on Egiptuse turismimajandus olnud kriisis ja seda on süvendanud veel mitmed sündmused, kaasa arvatud Venemaa Kogalõmavia firma tšarterlennuki alla kukkumine Siinai poolsaarel ning ka nüüd toimunud õnnetus EgyptAiri lennukiga, edastab news.com.au. 

EgyptAiri lend MS804 kadus radarekraanilt eile Kairo aja järgi kella kolme paiku öösel jõudmata Prantsusmaalt Pariisist sihtkohta Egiptusse Kairosse.

Egiptuse jaoks on turism eluliselt tähtis, moodustades selle riigi sissetulekust 11 protsenti ning andes tööd 12 protsendile tööealisele elanikkonnale.

«Ei ole kahtlust, et järjestikused probleemid ja intsidendid mõjuvad Egiptuse turismile ja majandusele negatiivselt ning aina raskem on neil uuesti jalgu alla saada,» sõnas Egiptuse turismianalüütik Kinda Chebib.

Chebibi arvates on lennu MS804 katastroof järjekordseks hoobiks Egiptusele, eelkõige tursimile.

Kairos tegutseva Ameerika ülikooli poliitikateadlase Gamal Abdel Gawadi arvates on Egiptuse jaoks kõige negatiivsemaks stsenaariumiks see, kui leitakse, et EgyptAir lennukiga juhtunu taga on kogenematud ja oskamatud piloodid.

«Kõige mustem stsenaarium on, kui EgyptAiri piloodid ja meeskond tunnistatakse ebakompetentseks. Samas teevad Egiptuse valitsus ja turismiametikud pingutusi, et riigi mainet populaarse turismikohana taastada. Pärats nüüdset intsidenti võib see raske olla,» selgitas Gawadi.

2011. aastal tekkis rahvamäss ja tõugati võimult Egiptuse kauaaegne president Hosni Mubarak. Pärast seda oli olukord Egiptuses plahvatusohtlik ja mitmed riigid andsid Egiptusse reisimise hoiatuse. Turistide arv langes siis märgatavalt ja pärast seda ei ole see näiteks 1990. aastate rekordilisele tasemele enam kerkinud.

Viimase 12 kuuga on Egiptuses turistide arv kahanenud poole võrra. Kui 2015. aasta esimeses kvartalis külastas Egiptust 2,2 miljonit turisti, kuid selle aasta alguses oli see arv 1,2 miljonit.

Turistid tõid aasta tagasi samal ajaperioodil sisse 1,5 miljonit dollarit, nüüd aasta hiljem on see vaid 500 000 dollarit.

Turiste peletab Egiptusest eemale ka möödunud aasta novembris Siinai poolsaarel Vene tšarterlennukiga juhtunud õnnetus, mille eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik.

Sharm el Sheikist Peterburi lennanud lennuk plahvatas 23 minutit pärast õhkutõusmist, võttes elu 217 reisijalt ja meeskonnaliikmelt.

Pärast seda teatasid Briti, Venemaa ja mitme Euroopa riigi lennufirmad, et nad katkestavad lennud Egiptusse, kuna seal on ohtlik.

Egiptusest peletavad turiste seni ka turismikohtadele ja -bussidele tehtavad rünnakud, näiteks leidis üks selline aset Giza püramiidide juurde suundunud turismibussidega ja teine Siinai kuurortlinnas Hurghadas.

Möödunud aastal hukkus 12 inimest, kui Egiptuse julgeolekujõud pidasid gruppi Mehhiko turiste terroristideks.

Lisaks ei ole Egiptus poliitiliselt stabiilne riik, toimuvad mässud ja seal tegutseb mitmeid terrorigruppe.

Nüüdseks on Egiptuses paljud hotellid turistide puudusel oma tegevuse lõpetanud ja turismialal töötanute seas on palju töötuid. See kehtib ka Niiluse kruiiside kohta, mis varem olid väga populaarsed ja kuhu oli raske kohti saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles