Video: India poisi pea oli 180-kraadise nurga all, kuid operatsioon andis sirge kaela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Indias Madhya Pradeshis elaval teismelisel poisil oli kaasasündinud müopaatia, mille tõttu ta pea ja kael olid 180-kraadise nurga all ning ta vanematele soovitati lapsele lasta teha eluohtlik sirgendav operatsioon.

13-aastane Mahendra Ahirwar sündis viltuse pea ja kaelaga, sest ta kaelapiirkonna lihased olid nii nõrgad, et ei suutnud pea raskust kanda, edastab Daily Mail.

Poisi vanemad, praegu 41-aastane isa Mukesh Ahirwar ja 36-aastane ema Sumitra Ahirwar otsisid aastaid arstidelt abi, kuid keegi ei osanud poissi aidata, kuid hiljuti sai poisi olukorrast teada Delhi Apollo haigla kirurg Rajagopalan Krishnan, kes teda oli nõus opereerima.

Ühendkuningriigis Liverpoolis elav Julie Jones käivitas annetuste kogumise, et India poiss saaks operatsiooniks  vajalikud 12 000 naela.

Mukesh Ahirwari teekonnast Delhisse, ta haiglas olekust ja operatsioonist valmis dokumentaalfilm.

Krishnan töötas 15 aastat Briti saartel kirurgina enne kui Indiasse tagasi pöördus, et aidata kaasmaalasi. Ta tegi Mahendra Ahirwarile kümme tundi kestnud operatsiooni.

Kirurg pidi avama poisi kaela, et nii kaela kui pead sirgesse asendisse saada. Kaelast eemaldati üks kaelalüli, mille asemele pandi poisi puusaluust võetud osa, mis kinnitati metallplaadiga, et kael sirgeks saaks.

Vanemad lõpetasid poja arstide juurde viimise kaks aastat tagasi, kuna nad nägid, et keegi last ei aita. Poisil olid kõvera kaela ja raske pea tõttu pidevald valud ning arvati, et ta ei pruugi enam kaua elada.

Kuna Mahendra ei saanud  kõveruse tõttu ise enda eest hoolitseda, tegi seda ta ema. Ta sai vaid istuda, kuid mitte jalgadel liikuda ega joosta, kuna kogu ta lülisammas ja selles piirkonnas asunud lihased olid nõrgad. 

Julie Jonesil õnnestus koguda poisi operatsiooniks vajalik 12 000 naela ja kirurg opereeris poissi lootuses, et temaga saab kõik korda ja tal ei teki operatsiooni järgselt komplikatsioone.

Mahendra oli kaks nädalat pärast operatsiooni haiglas taastumas, kuid siis algas pikk ja kurnav tee tagasi koju. Kuna ta oli nõrk, siis pidi ta kasutama helde annetaja poolt antud ratastooli ja ta kaela ümber on kuus kuud kaela toetav seade. Samuti peab ta käima Delhis arstlikus kontrollis.

Kirurgi sõnul üllatas teda poisiga esmakordselt kohtudes, et mitte ükski teine arst ei olnud teda opereerinud ning kuidas poiss suutis oma eluga toime tulla.

Kaasasündinud müopaatia puhul domineerivad lihasmassi geneetilised kõrvalekalded. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles