Pildid ja video: Punase planeedi esmaavastajateks saavad Valkyrie robotid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuur NASA ehitab roboteid, mis saadetakse Marsile enne inimestest koloniste, et inimeste saabudes oleks neil olemas ehitised, kus elada ja teaduskatseid läbi viia.

Seni valminud neljast Valkyrie robotist üks on ikka oma «sünnikohas» Houstonis Johnsoni kosmosekeskuses, ülejäänud kolm on USA Massachusettsi ja Šotimaa ülikoolides, et sealsed teadlased muudaksid need 150-kilogrammised humanoidrobotid inimesega sarnasemaks ja rohkem liikuvamaks, edastab news.com.au.

Massachusettsisse jõudnud robot, kes kannab hüüdnime Val, pandi teadlaste poolt käima, kuid robot ei suutnud seda korralikult teha. Seega on veel palju nuputamist, kuidas Val ja ta kaaslased teha sellisteks, et nad suudaksid Marsil hooneid püstitada.

USA Northeastern ja UMass-Lowell ülikooli teadlased osalevad kahe aasta pikkuses projektis, millega parandatakse Marsi-robotite tarkvara ja katsetatakse nende liikumist, tööriistade käsitlemioskust, redelitel ronimist ja muud, mida Marsil vaja võib minna.

NASA hakkas Valkyrie roboteid arendama mitu aastat tagasi katastroofipiirkondadesse saatmise eesmärgil, kuid kuna Marsile lendamisest on saanud üks tuleviku põhiprojekte, muudetakse neid roboteid Marsi jaoks sobivamaks.

NASA saatis kaks Valkyrie robotit Massachusettsi ülikoolidesse ja ühe Šotimaale Edinburghi ülikooli.

Robotiekspertide sõnul ei ole need robotid veel niipea valmis Punasele planeedile minema, jäädes alla näitleja Matt Damoni poolt filmis «The Martian» kehastatud astronaudist Mark Watneyst, kes jäi Punasele planeedile lõksu ja pidi leidma viise, kuidas ellu jääda.

Valkyrie robotitel ei ole veel korralikku «kaitseülikonda», kuid nad saavad selle hiljem, kui nende sisemine osa on muudetud vastupidavaks ja Marsi keskkonda sobivaks.

NASA Johnsoni kosmosekeskuse pressiesindaja Jay Boldeni teatel võib kuluda veel palju aastaid enne, kui esmalt robotid ja siis inimesed Punasele planeedile jõuavad. Esimene selline missioon peaks Marsi suunasl lendama 2030. aastatel.

«Need robotid peavad saama süsteemi, mis aitab Maaga ühendust hoida. Süsteem peab olema vastupidav ja kauakestev, et koloonia saaks õigesti ja õigeaegselt üles ehitatud, samas võtab Maalt Marsile ja tagasi Maale sõnumite saatmine kaua aega ja seega ei saa neid roboteid reaalajas juhtida ega jälgida,» selgitas UMass-Lowelli arvutiteadlane Holly Yanco.

Need robotid peavad suutma iseseisvalt ehitus- ja parandusmissioone läbi viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles