Naisele tekkis lühikese ajaga tuhandeid sünnimärke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnimärgid. Pilt on illustratiivne.
Sünnimärgid. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Massachusettsis tekkis naisele lühikese ajaga tuhandeid sünnimärke, kuid arstid ei leidnud, mis seda põhjustas.

48-aastasele naisele tekkis kuue kuu jooksul tumepruune ja musti sünnimärke tuharatele, alaseljale, puusapiirkonda, kõhule, jalgadele ja kätele, edastab Live Science.

Naist uuriti Massachusettsi osariigi keskhaiglas, kuid sünnimärkide tekkepõhjust ei leitud.

Ta raviarsti, dermatoloog Hensin Tsao sõnul oli tegemist väga keerulise juhtumiga, sest koos sünnimärkidega tekkis ka ekseem.

Tsao lisas, et nii suure hulga sünnimärkide ootamatut teket ei ole varem ette tulnud ja selle naise juhtum on maailmas ainulaadne. Selle põhjuseks pakuti hormonaalseid muutusi, mingit ravimit või immuunsüsteemi nõrgenemist.

Arstide pikaajaline uuring näitas, et need kolm ei saanud sünnimärkide «plahvatust» tekitada.

Tsao teatel oli ta dermatoloogina varem tegelenud juhtumitega, milles patsientidele oli tekkinud paarkümmen lisasünnimärki, kuid selle naise juhtum oli täiesti erinev, sest tal oli sünnimärke palju ja need asusid sümmeetriliselt.

Dermatoloogi arvates on sünnimärkidel ja ekseemil otsene seos, sest need tekkisid peaaegu samal ajal.

Arstid arvasid, et naise sünnimärgid võivad olla melanoomid, kuid uuring näitas, et vaid paar neist olid pahaloomulised kasvajad. Need eemaldati ja ülejäänud naise tervisele ohtu ei kujutanud.

Veel uuriti, kas naisel võis olla mõne siseorgani vähk, mis väljendus naha pinnale tekkinud sünnimärkides ja ekseemis, kuid ei avastatud midagi.

Tsao sõnul on naine terve, kui sünnimärgid välja arvata, ning ekseem taandus pärast ravi.

Samas peab see naine käima regulaarselt nahakontrollis, kuna ebatavalised sünnimärgid on ikka alles ja arstide arvates võivad osadest neist kujuneda melanoomid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles