Pildid ja video: Šveitsis avatakse maailma pikim raudteetunnel (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsis avatakse maailma pikim ja kõige sügavamal asuv raudteetunnel, mida ehitati ligi 20 aastat.

57 kilomeetri pikkune Gotthardi tunnel võimaldab kiirrongiliiklust Šveitsi Alpidest Põhja-ja Lõuna-Euroopa suunas, edastab BBC.

Šveitsi võimude sõnul on selle tunneli puhul tegemist põhjapaneva uuendusega Euroopa raudteetranspordis, sest nüüdsest saab vedada rongiga neid kaupu, mida varem vedasid suured veoautod.

Šveitsi Gotthardi tunnel on pikem kui varasem «rekordiomanik», Jaapani Seikani tunnel, mille pikkus on 53,9 kilomeetrit. Brittide Eurotunnel oma 50,5 kilomeetriga langes nüüd kolmandaks.

Gottahrdi tunneli avamisel osalevad Šveitsi juhid, raudteefirma esindajad kui ka Saksa kantsler Angela Merkel, Prantsuse president François Hollande ja Itaalia peaminister Matteo Renzi.

Šveitsis tehti raudteetunneli rajamise üle 1992. aasta rahvahääletus ja enamik šveitslasi oli poolt.

12 miljonit dollarit maksma läinud tunnelist 2,3 kilomeetrit kulgeb maa peal ja seal võib temperatuur kiviisolatsiooni tõttu kerkida kuni 46 kraadini.

Inseneridel tuli tunnelit ehitades läbi lõigata 73 erinevast kivimikihist, millest osa olid väga tugevad graniidid, osa aga pehmed liivakivid. Ehitamise käigus eemaldati 28 miljonit tonni kive ning leidis aset üheksa tööõnnetust, mis kõik lõppesid surmaga.

Gotthardi tunnelit hakkab igapäevaselt läbima 260 kauba- ja 56 reisirongi, võimaldades rongiühendust nii Hollandi Rotterdami kui Itaalia Genoaga.

Šveitsi majandusekspertide sõnul on see tunnel majanduslikult kasulik, kuna selle abil kiireneb kaubavedu ja see toob turiste. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles