Video: universum laieneb arvatust kuni 9 protsenti kiiremini (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA arvutipilt meie galaktikast Linnuteest, mis on üks paljudest galatikatest universumis
NASA arvutipilt meie galaktikast Linnuteest, mis on üks paljudest galatikatest universumis Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigi Baltimore`i Johns Hopkinsi ülikoolis tehtud uuringu kohaselt laieneb universum varem arvatust 5 – 9 protsenti kiiremini.

Astrofüüsik Adam Riessi teatel aitab universumi kiirem laienemine mõista paremini, millest universum koosneb, edastab foxnews.com.

«Universum koosneb 95 protsendi ulatuses tumeenergiast ja tumeainest, mis ei peegelda ega neela valgust ja mida leidub tavaainest märgatavalt rohkem,» teatas Riess.

Riess sai 2011. aastal füüsika Nobeli avastuse eest, et universumi laienemine kiireneb. Riess ja ta kollegid kasutasid NASA Hubble´i kosmoseteleskoopi uurimaks 2400 tseferiidi, mis on muutlikud tähed ja 300 I tüüpi supenoovasid, mille heledus on igal plahvatusel ühesugune.

Tseferiidide ja supernoovade abil saab mõõta universumis vahemaid.  Teadlased võtsid aluseks Hubble´i seaduse, mille kohaselt liiguvad galaktikad teineteisest eemale kiirusega, mis on võrdeline nende kaugusega. Mida kaugemal galaktikad üksteisest on, seda kiirem on eemale liikumine ning seda väljendatakse Hubble’i konstandi abil.

Uuring näitas, et Hubble´i konstant on 73,2 kilomeetrit sekundis megaparseki kohta. Üks megaparsek võrdub 3,26 miljoni valgusaastaga. Seega peaks kosmiliste objektide kaugus üksteisest 9,8 miljardi aasta jooksul kahekordistuma.

Hubble´i uus konstant on seega 5 – 9 protsenti suurem kui varasem konstant. Hubble´i konstant põhineb punanihkel. Vaadeldavate galaktikate punanihke suurus on võrdeline nende kaugusega vaatlejast.

Universum sai alguse umbes 13,8 miljardit aastat tagasi Suurest Paugust ja hakkas kiiresti laienema.  

Teadlaste sõnul mängis universumi laienemises rolli ja mängib seni tumeenergia ning see võib olla seniarvatust võimsam.  Veel arvatakse, et oma osa on ka «tumedal kiirgusel», mis koosneb väga kiiresti liikuvatest aatomist väiksematest osakestes ja mille mõju ei ole seni arvesse võetud.

Astrofüüsikute sõnul on veel mõistatuslik tumeaaine, mida on tõenäoliselt arvatust rohkem ja ka sellel on universumi laienemises roll täita.

Universumi läbimõõt arvatakse olevat 28 miljardit parsekit ehk ligikaudu 93 miljardit valgusaastat.

Teooria kohaselt peaks universum laienema niiakaua, kuni saabub täielik seiskumine. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles