Video: Abhaasias toimuvad tunnustamata riikide jalgpallimeistrivõistlused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abhaasias toimuvad tunnustamata riikide jalgpallimeistrivõistlused
Abhaasias toimuvad tunnustamata riikide jalgpallimeistrivõistlused Foto: SCANPIX

Mai lõpul algasid Abhaasia pealinnas Suhhumis Conifa (Confederation of Independent Football Associations) jalgpallimeistrivõistlused, millel osalevad tunnustamata riikide-alade-rahvaste meeskonnad.

Tunnustamata riikide meistrivõistlused jalgpallis ei ole ainult sport, vaid ka oma identiteedi esile toomine ja tugevdamine, edastab BBC.

Korraldajajal Abhaasial läheb võistlustel hästi, sest India ookeanis asuvad Chagose saari löödi 9:0, järgmises mängus tehti Armeenia ühele rahvakillule tuul alla 4:0. Lapimaal elavad saamid pidid abhaaslastele alla vanduma 2:0.

Conifa esindab neid alasid, mille jalgpallimeeskond ei pääse ühel või teisel põhjusel Rahvusvahelise Jalgpalliföderatsiooni (FIFA) ridadesse. Nendeks on riikideta rahvad, tunnustamata riigid, end iseseisvaks kuulutanud alad, etnilised grupid ja põlisrahvad.

Conifa üks asutajatest on saamlane Per-Anders Blind, kes on ka selle organisatsiooni juht. Tema sõnul on esindamata rahvad ja alad ära teeninud, et ka neid  tähele pandaks.

«Minu eesmärgiks on tuua rahvusvahelisele areenile need, kes mingil põhjusel on unustatud või kõrvale lükatud. Conifal on palju liikmeid, keda ametlikult ei tunnustata. Tahame harida avalikkust, kuna maailmas on mitmeid rahvasid ja alasid, kes ja mis on kõrvale tõrjutud,» teatas Blind.

Selle aasta jalgpalliturniiril osaleb 12 võistkonda, mille seas on lisaks varem mainitutele veel Põhja-Küpros, Somaalimaa, Punjab, Jaapani korealased ja Ungari Székely piirkonna põliselanikud.

Nende jaoks on Conifa jalgpallimeistrivõistlused suurim spordisündmus, kuna sellega pääsevad nad maailma meediasse ja neist räägitakse.

1992. aastal end iseseivaks kuulutanud Abhaasia oli varem nõukogude Gruusia osa. Rahvusvaheliselt ei tunnustata Abhaasiat iseseivana, vaid ikka osana Gruusiast.

Samas Venemaa tunnustab Abhaasiat, aidates ala nii sõjaliselt kui majanduslikult.

Gruusia takistab Abhaasial osalemast rahvusvahelistel sündmustel ning selle tõttu on Abhaasiat ja abhaaslasi vähe rahvusvahelisel areenil näha.

Conifa jalgpallimeistrivõistlused on üks võimalus saada rahvusvahelist tähelepanu ja ka toetust teistele samas seisundis olevatelt aladelt.

Conifat saab võrrelda FIFA korraldava jalgpalli MMiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles