Vanemuise majades avatakse uued näitused

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Looveer.
Piret Looveer. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tartu Vanemuise majades avatakse 14. jaanuarist Kalli Kalde maalinäitus „Prints valgel hobusel“ ja Piret Looveeri näitus „Eesti elamud“.

Vanemuise suure maja publikugaleriis näituse avav Kalli Kalde töötab joonistamise ja graafika õpetajana Tartu kunstikoolis. Viimased 17 aastat on kunstnik elanud Lõuna-Eestis Põlvamaal vanas talumajas metsade ja põldude vahel.

“Talvel, kui loodus mattub lumme, on rohkem aega maalimiseks,” märkis Kalde. “Mida külmem ilm väljas, seda soojemaks ja eredamaks muutuvad värvid lõuendil.“

Kalli Kalde sündis 1967. aastal Tartus ning on esinenud oma töödega näitustel alates 1988. aastast.

Vanemuise väikeses majas näeb samal ajal Piret Looveeri näitust „Eesti elamud“.

Looveer on sündinud 1975. aastal Tartus. Ta on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala ning töötab Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna arhitekti ja Pärnu kunstikooli maaliõpetajana.

„Elamuid ja elukeskkondi on Eestis erinevaid,” rääkis Looveer. “Sellest, missuguses kohas juhtud elama, sõltub paljuski, missugust elu sa elad. Ühelt poolt juhuslikult, teisalt isiklikust kogemusest lähtuvalt on need hooned ja keskkonnad lõuendile jõudnud. Need paigad pakkusid mulle huvi ja mõtteainet. Maalides konkreetset pilti, mõtisklesin eri asjade üle: mis põhjustel on see koht niisuguseks kujunenud, kuidas ma sinna sattusin, mis mind selle koha juures paelus, kuidas oleks seal ise elada.”

Näitused jäävad avatuks 1. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles