Austraalia populaarne turismipiirkond varjab haisvat saladust

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Davida MaChing/AP

Batemans Bay on maaliline mereäärne Austraalia linnake, mis on aastatega saanud turistide suureks lemmikuks. Aga linnal on üks saladus, mida proovitakse turistide eest varjata.

Nimelt on linnakese vallutanud kümned tuhanded nahkhiired. Majad on kaetud nende väljaheidetega ja tänaval kõndivad inimesed tajuvad üsna kiirelt, et keegi justkui piserdab neid millegagi üle. Võimatu on taluda ka nahkhiirte varahommikust kriiskamist, mis ei lase kohalikel elanikel korralikult magada, kirjutab The Guardian.

Batemans Bay elanik Danielle Smith rääkis, et tema kaheaastane tütar ei saa enam aias mängida ega julge ka oma voodis magada, sest ta kardab nahkhiiri. «Ma ei saa kodus aknaid lahti teha, sest hais on niivõrd õudne,» sõnas ta. «See hais on nii vänge, et selle maitset on lausa tunda.»

AP
AP Foto: Davida MaChing/AP

Selles piirkonnas tegutseb Austraalia suurim nahkhiir, kelle nimetust võiks tõlkida kui «hallipäine lendav rebane». Nahkhiired ei ela seal aasta ringi, kuid viimasel paaril aastal on nad kevadeti just selles populaarses turismipiirkonnas peatunud. Nende nahkhiirte arv tõusis aprillis lausa 140 000ni, mida on kolm korda enam kui eelmisel aastal samal ajal. Batemans Bays on umbes 11 000 alalist elanikku, mis tähendab seda, et sel aastal on seal iga elaniku kohta üle kümne tüütu nahkhiire.

Nahkhiired lendavad massiliselt linnas ringi ja maanduvad näiteks elektriliinidele. Aprillikuus esines linnas seetõttu korduvalt elektrikatkestusi. Lisaks võib nahkhiirte happeline väljaheide rikkuda autode värvikihti, kui autot paari tunni jooksul ära ei pesta. Nahkhiire hammustus võib inimesele lausa surmavalt mõjuda, sest need tegelased võivad haigusi kanda.

Linnajuhid on nõus, et nahkhiired peavad linnast kaduma. Järgmisel nädalal plaanitakse arutada erinevaid meetmeid, kuidas neist vabaneda. Eksperdid on aga hoiatanud, et tegemist on kaitse all oleva liigiga ja nendest vabanemist ei tasuks üldse proovida.  

AP
AP Foto: Davida MaChing/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles