Vanemuises jõuab taas lavale “Elling”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Elling" pajatab kahest täiskasvanud mehest, kes peavad õppima elus hakkama saama. Pildil Riho Kütsar (vasakul) ja Margus Jaanovits.
"Elling" pajatab kahest täiskasvanud mehest, kes peavad õppima elus hakkama saama. Pildil Riho Kütsar (vasakul) ja Margus Jaanovits. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu Vanemuise teatris jõuab teisipäeval, 18. jaanuaril poolteiseaastase pausi järel taas vaatajate ette norra autorite Ingvar Ambjørnsen ja Axel Hellsteniuse draama “Elling”.

Esimest korda 8. detsembril 2006. aastal Tartu saksa kultuuri instituudis esietendunud lavastust mängiti 2009. aasta kevadeni ligemale poolsada korda. Lavastuse uueks mängukohaks Tartus saab Sadamateater, ühtlasi on planeeritud “Ellingu” etendused Eesti teistes linnades.

“2009. aasta kevadel tundus, et saksa kultuuri instituudis on “Elling” ennast ammendanud, ometi avaldas näitetrupp soovi seda südamlikku lugu mõne aja pärast edasi mängida,” meenutas Vanemuise draamajuht Sven Karja. “Kuna tegu on väikse koosseisu, nelja näitleja tükiga, idanes idee vormistada “Ellingust” lavavariant, mida saaks viia Eesti väiksematesse kohtadesse, kuhu Vanemuist on ikka kutsutud, kuid takistuseks on saanud asjaolu, et meie statsionaari lavastused kipuvad olema tehniliselt liiga keerulised.”

Peale uue mängupaiga toimub muudatus näitetrupis: Ragne Pekarevi asemel hakkab tüki kõiki naisrolle kehastama Liisa Pulk.

Ain Mäeotsa lavastatud “Elling” on koomiline ja südamlik lugu kahest mehest, kes pärast hooldusasutuses veedetud pikki aastaid lülituvad tavaliste inimeste igapäevasesse ellu. See tundub hirmutav, sest kumbki varases keskeas meest pole iial varem oma elu ise pidanud korraldama. Kes kodu koristab, kes käib poes? Mismoodi saadakse tuttavaks naistega?

“Kahe täiskasvanud mehe suured võidud väikeste asjade üle tuletavad vaatajatele meelde, kui ainukordsetest asjadest koosneb õnn,” nentis Mäeots.

Lavastuse kunstnikutöö tegid Liina Tepand ja Liina Unt, muusikaline kujundaja on Loore Martma. Mängivad Riho Kütsar, Margus Jaanovits, Markus Luik ja Liisa Pulk.

Norra kirjaniku Ingvar Ambjørnseni “Ellingu” dramatiseeris 1999. aastal teine norrakas Axel Hellstenius. Näidend esietendus samal aastal Oslos ja sai tohutu publikumenu osaliseks: 125 etendust külastas ligi 60 000 vaatajat. Peter Næss, kes oli näidendi esmalavastaja, tegi sama materjali põhjal mõni aasta hiljem filmi, mida on Eestis PÖFFi raames näidatud.

“Ellingu” esimene väljasõiduetendus viib 28. jaanuaril Raplasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles