Viimsis tuuakse rahva ette röövpüüdjaid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövpüüdjad Pärnu jõel.
Röövpüüdjad Pärnu jõel. Foto: Rannarahva Muuseum

Rannarahva muuseum paneb välja näituse “Röövpüüdjad”, mis annab ülevaate illegaalsest kalapüügist. Samuti on Viimsis asuvas muuseumis näha Eesti vetes elavaid kalaliike esitlev Tiit Hundi fotonäitus.

“Rannarahva muuseumile on 2011. aasta kala-aasta - keskendume sel aastal eriti kalale ja kõigele sellega seonduvale,” rääkis SA Rannarahva Muuseumi juhatuse liige Riina Aasma. “Näitus “Röövpüüdjad” tutvustab röövpüüdjate toime pandud rikkumisi, tekitatud keskkonnakahju ning õpetab õigesti käituma ja reeglite järgi kalastama.”

Aasma teatel pannakse Eestis igal aastal toime ligikaudu 2000 kalapüüginõuete seadusrikkumist ja rannarahva muuseumi avatav näitus juhib tähelepanu röövpüügiviisidele ning nende laastavale mõjule.

Näitusel on välja pandud Eestimaa eri piirkondades püügilt eemaldatud või konfiskeeritud röövpüügivahendeid ahingutest ja võrkudest kuni omavalmistatud lõkspüüniste ja muude kurioossete leiutisteni. Vaataja ette on toodud markantsemad röövpüügijuhtumid.

Enamlevinud rikkumised on püügiloata ja keelatud vahenditega kalapüük, keelualadel ja -aegadel kalastamine ja alamõõdulise kala püük.

“Näitus õpetab meid looduses väärtegusid märkama ja ära tundma: märgistamata püügivahendi kasutamist, jõesängi sulgemist püünistega, kalapüüki ahingu või elektriga,” lisas Aasma. “Rikkumisi ära tundes ja nendele reageerides saame aidata kaasa elukeskkonna paranemisele ja käitumismallide muutmisele.”

Näitusega “Röövpüüdjad” samaaegselt on rannarahva muuseumis üleval Eesti loodusmuuseumi zooloogi ja loodusfotograafi Tiit Hundi fotonäitus “Eesti kalad”. Oma loomulikus keskkonnas on üles pildistatud pea kõik Eesti vetes elavad kalaliigid. Nende seas on nii Eesti veekogudes laialt levinud kalu kui põnevad liike, kellega tavaelus pea kunagi kokku ei satuta.

Muuseumil on ka lasteprogramm “Lähme kalale!”, kuhu on oodatud lapsed vanuses 3-10 aastat, et vaadata koos kalade fotonäitust, õppida ise õnge tegema, rääkida õigest kalamehelikust käitumisest ning koos kuulata, nuputada ja mõistatada.

Näitused on avatud 20. jaanuarist 20. maini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles