Prints Williami tütrest võib saada kuninganna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints William ja Kate Middleton
Prints William ja Kate Middleton Foto: SCANPIX

Briti prints Williami ja ta tulevase naise Kate Middletoni esimesena sündivast tütrest võib seadusemuudatuse tõttu tulevikus kuninganna saada.

Briti parlamendiliikmete arvates tuleks kuningliku pere naissoost liikmetele anda samasugune troonipärimisõigus, nagu seda on meessoost liikmetel, kirjutab The Telegraph.

Praegu kehtiva seaduse järgi on troonipärimisel meessoost liikmetel naissoost liikmete ees eesõigus.

See tähendab seda, et prints Williamile tulevikus sündivatel poegadel on eesõigus troonile saada isegi siis, kui neil on vanem õde, kes võib olla pere esimene laps.

Poliitikud peavad seda seadust diskrimineerivaks. Kui seda seadust Suurbritannias muudetakse, siis tuleb seda muuta ka kõigis 15 Briti rahvaste ühenduse riigis, kus Suurbritannia kuninganna Elizabeth II on riigipea.

Kui Gordon Brown oli Briti peaminister tegi ta ettepaneku muuta seadust, mis keelab ka katoliiklastel Briti troonile pääseda.

Leiboristide partei esindaja Keith Vaz tutvustas eile seadusemuudatuse ettepanekut alamkojas. Seda hakatakse arutama mais.

Kui seadusemuudatus läbi läheb, võib prints Williami ja Kate Middletoni tütar olla troonipärimisjärjekorras oma noorematest vendadest eespool.

«Kui seda muudatust ei tehta, siis prints Williami tütred ei ole isa järel troonipärijad, kui neil on olemas ükskõik millises vanuses vendi,» selgitas Vaz.

Asjatundjate sõnul kerkis troonipärimise probleem esile juba 2007. aastal, mil prints Edwardi abikaasa  Wessexi krahvinna Sophie tõi ilmale poja, kelle tiitel on Severni vikont. See tõi kaasa selle, et James, Severni vikont liikus troonipärimisjärjekorras oma vanemast õest Lady Louise Windsorist ettepoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles