Wales on jõudnud EMil nelja hulka, kümme fakti Walesi kohta (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walesi jagpallifännid EMil oma lipuga
Walesi jagpallifännid EMil oma lipuga Foto: SCANPIX

Käimasolevatel Euroopa jalgpallimeistrivõistlustel on jõutud poolfinaalideni ning nelja parema koondise hulgas on ka Wales. Homme leiab aset kohtumine Portugaliga.

Ühendkuningriigi osaks olevat Walesi tuntakse lisaks jalgpallile veel mitmest asjast ja ebatavalisusest.

Walesis asub Euroopa pikima nimega paik  Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.Möödunud aastal äratas Briti Channel 4 kanali meteoroloog Liam Dutton imestust sellega, et suutis pika kohanime vigadeta öelda. Pika nimega kohal on oma lehekülg.

Walesi jalgpallifännidele meeldib laulda, eriti aga oma hümne «Land of My Fathers» ja «Men of Harlech», mida lauldakse igal jalgpallimatšil.

Walesi hümn on kõmri keeles, mis on Walesis inglise keele kõrval teine ametlik keel. Kui keegi soovib homme EMil Walesile kaasa elada, siis saab hümni kohta teavel Walesi leheküljelt.

145 aastat tagasi asutatud The Football Association Challenge Cup on maailma vanim jalgpalliturniir. Vaid ühe korra on selle võit läinud Walesi, kui 1927. aastal cardiff City võitis finaalis Londoni Arsenali 1:0.

Walesi ja Inglismaa piiril kulgeb Offa´s Dyke ehk Offa vall, mille rajas 8. sajandil Inglismaa kuningriigile eelnenud Mercia kuningriigi kuningas Offa. Offa vall on ka nüüdisaja kaartidel Inglismaa ja Walesi piiril.

Walesis tähistatakse Püha Davidi päeva porrulauguga. Legendi kohaselt soovitas Püha David waleslaslastele panna sakside vastu võitlema suundudes pärga ka porrulauku, et nad teeksid oma kaaslastel ja vaenlastel vahet. Just porrulauk oli waleslastele võidu toonud ja tänapäeval tähistatakse 1. märtsil Püha Davidi päeva. Traditsiooni hulka kuulub ka see, et Walesi sõdurid söövad sel päeval värsket porrut.

Llangernywis kirku õuel asub Walesi vanim puu, mille iga arvatakse olevat umbes 4000 aasta.

Walesi traditsioonide hulka kuuluvad ka niinimetatud armulusikad. Neid lusikaid kingitakse alates 17. sajandist perekeskselt ja neil olevatel sümbolitel on erinevad tähendused. Näiteks Walesi sümbol lohe viitab kokkuhoidmisele ja turvalisusele. Hobuseraud toob aga õnne.

Walesis Glanamis Tabernacle`i kalmistul asub kaevur James Coltoni (1858 – 1936) haud. Ta oli abielus feministist ja anarhistist venelanna Emma Goldmaniga, kes elas USAs. USA Luure Keskagentuuri (CIA) asutaja ja esimene juht J. Edgar Hoover nimetas Goldmani «USA kõige ohtlikumaks naiseks». Colton oli nõus Goldmaniga abielluma, et naine saaks Briti passi enne kui ta USAst välja saadetakse.

Briti troonipärija kannab tiitlit Walesi prints, see on ka kuninganna Elizabethi vanimal pojal, prints Charlesil. Esimene Walesi prints oli Llewelyn, kes võttis selle tiitli 1248. Prints Charlesi poeg prints William on seotud Walesiga selle poolest, et ta töötas kuninglike õhujõudude päästekopteri piloodina Walesis Angleseys.

Wikipedia: Wales on ajaloolis-geograafiline piirkond Suurbritannias, asudes edelaosas Walesi poolsaarel ja Anglesey saarel, mida ühendab Walesi poolsaare loodeosaga maantee- ja raudteesild. Wales piirneb põhjas Iiri merega (Dee jõe suudme ja Liverpooli lahega), läänes Saint George'i väinaga, lõunas Mouth of the Severni ja Bristoli lahega ning idas Inglismaaga.

Walesi jalgpallikoondis on Walesi jalgpalluritest koostatud maa esindusmeeskond, mille liikmed valib välja koondise peatreener ning mida haldab Walesi Jalgpalliliit (inglise Football Association of Wales, kõmri Cymdeithas Bêl-droed Cymru). Peamine kodustaadion on Cardiffis asuv Millennium Stadium.

Walesi jalgpalliliit on maailmas vanuselt kolmas, esimene sõpruskohtumine peeti 1876 Šotimaaga.

Koondis on pääsenud korra maailmameistivõistlustele (1958) ja siis jõuti välja veerandfinaali. Euroopa meistrivõistlustele kvalifitseerusid kõmrid esmakordselt 2016. aastal ja on jõutud poolfinaali.

Kõige rohkem koondisemänge on pidanud Neville Southall (92), enim väravaid on löönud Ian Rush (28).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles