Kirev galerii: Kanada Pride kuu lõpetas osalejate- ja vaatajaterohke Toronto Pride 2016 (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile lõppes Toronto Pride kuu, mille lõpetas väga osalejate- ja vaatajaterohke Toronto Pride 2016. Selle pühitsemiseks tõmmati 1. juunil linnavalituse ees masti vikerkaarevärviline lipp, et näidata toetust erineva seksuaalorientatsiooniga inimestele. 

Foto: Kerly Ilves

Esimest korda ajaloos pakuti kuu aja jooksul LGBTQ-sõbralikku ja vaheldusrikast programmi filmi, kultuuri, poliitika ja meelelahutus vallas.

Kanada iseseisvuspäeva tõttu oli nädalavahetus kolmepäevane ja nii oli geiküla Church (e.k. Kirik) tänaval autode jaoks suletud ja täidetud erinevate temaatiliste putkadega, sai osta erinevaid toite, riideid, atribuutikat, vaadata erinevaid etteasteid ning osaleda neis ise, tantsida tänavareividel ja orgaanilistel tantsude jne. Osalejad olid rõõmsas meeleolus, purjus ja labaseid silma ei hakanud.

Foto: Kerly Ilves

Igal päeval toimus erinev paraad: reedel transinimestele, laupäeval lesbidele ja pühapäev kulmineerus iga-aastase LGBTQ kogukondade poolt tähistatud Toronto Pride'ga, mis võttis eile üle osa Toronto kesklinnast, troostides vikerkaarevärviliste atribuutidega rüütatult mõned nädalad tagasi homofoobse tulistamise käigus röövitud kümneid elusid kaotanud geiööklubi külastajaid.

Ajaloolist paraadi vaatas spekulatsioonide kohaselt miljon inimest ja selleks oli põhjust, sest marssijate seas oli ka Justin Trudeau, kes on esimene ametisolev Kanada peaminister, kes sellise žesti kogukonnale on teinud.

Lisaks viimasele osalesid ka Ontario peaminister Kathleen Wynne ja Toronto linnapea John Tory. Inimesed jälgisid melu tänavatelt, kodu- ja kontoriakendelt, barrikaadidelt ning salaja vallutatud äride katustelt. Sel aastal pidid vaatajad leppima aga pooletunnise ooteajaga vahetult peale paraadi algust, sest Black Lives Matter korraldajad nõudsid Toronto Pride korralduskomiteelt erinevaid muudatusi, mis aitaksid tagada politsei vägivalla all kannatavate mustanahaliste kogukonnainimestele paremaid tingimusi.

Foto: Kerly Ilves

Protesti märgiks istuti tänavale maha, esitati oma nõudmised ja paraad peatus.

Peale muudatuste vastuvõtmist korraldajate poolt, jätkas tavapäraselt kuumal ja päikesepaistelisel päeval toimunud paraad. Märkimisväärne on ka fakt, et ürituse raames toimunud drag-queenide etteastel, murdsid 73 osalenud drag artisti maailma rekordi kui kõige suurema osalejate hulgaga laval toimunud drag-sõu.

Foto: Kerly Ilves

Kuigi üritus oli nagu ikka lõbusa noodiga, siis varjutas pidustusi varemmainitud Orlando tulistamistragöödia, milles hukkunuid, kümned ja kümned paraadil osalenud organisatsioonid omal moel mälestasid.

Pealtvaatajate silmis võis hukkunute elude pühitsemiseks korraldatud leinaseisaku ajal näha pisaraid. Võttes arvesse Floridas toimunud katastroofi, oli sel korral politseinikke korda tagamas kordi enam.

Foto: Kerly Ilves

Lisaks oli seekord paraadil rohkem vabameelseid inimesi, kes olid kõik riided maha ajanud, et 33 kraadise ilma käes pea viis tundi kestnud paraadil ellu jääda. Värvikas galerii annab toimunust kirju ülevaate.

Vaata kirevat pildigaleriid!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles