Pildid ja video: Kentuckys avati Noa laev, mis on kreatsionismi muuseum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides Kentuckys avati eile Noa laeva kujuline muuseum, kus eksponeeritakse kreatsionismi ja piibliga seonduvat.

Üks «Ark Encounter» projekti taga olijatest on Harvardi ülikooli bioloog Nathaniel Jeanson, keda kriitikud nimetasid pseudoteadlaseks, edastab The Telegraph.

153-meetrine  Noa laev, mille ehitamine läks maksma100 miljonit dollarit, tekitas proteste, et tegemist on religiooni pealesurumisega ja teadusfaktide eiramisega.  

Jeansoni sõnul ei ole nimetatud teemapark-muuseum teadusevastane, vaid nad demonstreerivad teistsugust maailmanägemust.

Jeanson ja ta kreatsionistidest kolleegid arvavad, et piiblis on tõepärased ajaloosündmused kirjas. Nad on veendunud, et meie planeet on eksisteerinud arvatust vähem aega, inimesed elasid koos hiidsisalikega ning Noa ehitas laeva, et päästa oma pere ja loomi veeuputusest.

Jeansoni sõnul ei ole suudetud lõpuni tõestad, et inglasest loodusteadlasel Charles Darwinil oli õigus ja toimus miljonite aastate pikkune evolutsioon.

Kentucky Noa laeva idee taga on austraallasest kreatsionist Ken Ham, kelle sõnul on kreatsionismil õigus ja tavateadus on valel teel.

Kentucky ülikooli evolutsioonibioloogi James Krupa sõnul võib religioon palju halba teha ning kreatsionism ja nüüdne Noa laev on heaks näiteks.

Kreatsionism sai alguse umbes 60 aastat tagasi ja kreatsionistide sõnul saab piiblit võtta sõna sõnalt, kuid enamik kristlasi pooldab Maa tekke teaduslikku, mitte piibellikku vaadet. Nende arvates kujunes meie päikesesüsteem ja planeet Maa miljardite aastate jooksul, mitte jumal ei loonud seda kuue päevaga.

Krupa arvates külvab kreatsionismimuuseum nii noorte kui täiskasvanute seas valesid ja ta peab sellise muuseumi avamist kuritegelikuks.

«Ken Ham tahab meile selgeks teha, et Maa on vähem kui 10 000 aasta vanune. See on häbiväärne vale nii Kentucky, kogu USA kui kristluse vaatepunktist vaadatuna. Kas USAst on saanud arengumaa?» teatas Krupa.

Kreatsionismi muuseum-teemapargis on mitmeid piibli ja kreatsionismiga seotud atraktsioone, näitused, väike loomaaed, kreatsionismi tutvustavad loengud ja 1500 kohaga restoran.

Täiskasvanu pilet maksab 40 dollarit, lapse oma 28 dollarit. Parkimispilet kümme dollarit.

Enne muusuemi avamist korraldasid selle juures protesti vabaühenduse Tri-State Free Thinkers, kelle juhi Jim Heltoni arvates kasutatakse maksumaksja raha ignoratntsuse levitamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles