Video: Sahara kõrbes asub müstiline «silm»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitpilt Richati struktuurist
Satelliitpilt Richati struktuurist Foto: Wikipedia.org

Aafrikas Sahara kõrbes asub kummaline silma meenutav geoloogiline struktuur, mille diameeter on umbes 40 kilomeetrit, kuid seni ei ole teadlased suutnud selle tekkemõistatust lahendada.

On jäänud saladuseks, miks Richati struktuuri nime kandev objekt on peaaegu ringikujuline, edastab messagetoeagle.com.

See väga ebatavaline struktuur avastati kosmoseajastu alguses ja seda on edaspidi jäädvustanud mitmed satelliidid

See struktuur asub Loode-Aafrikas Mauritaanias jäädes Tiris Zemmouri ja Adrari vahele ning ümbruskonnas ei ole tuhandete ruutkilomeetrite ulatuses ühtegi teist sellist moodustist.

Ühe teooria kohaselt on see meteoriidi kraater, kuid kivimikihtide uurimine näitas, et see ei pruugi õige olla.

Teine teooria, et Richati struktuur tekkis ainult vulkaanilise tegevuse tagajärjel, on samuti küsitav, sest on vähe otseseid viiteid vulkaanile, samas leidub selles rüoliiti, mis on purskekivim. 

Uue teooria kohaselt tekkis «silm» erinevatel aegadel paljastunud kivimitest, millest osa on tardkivimid ning mida lihvisid teatud suunas puhunud tuuled ja ka harva kõrbes sadav vihm.

Nüüd on näha nelja ringi, mis kõik koosnevad erinevatest kivimitest, kuid miks see struktuur on ümar, ei ole seni teada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles