Pildid: Trumpi ja Putini suudlusmaalingust sai rahvusvaheline sensatsioon (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedusse Vilniusse selle aasta mais tehtud seinamaalingust, millel on kujutatud USA presidendikandidaati Donald Trumpi ja Venemaa presidenti Vladimir Putinit suudlemas, sai juhuslikult rahvusvaheline sensatsioon.

Yle teatel sai kõik sai alguse kahe leedukast sõbra, Dominykas Čečkauskase ja Mindaugas Bonanu humoorikast ideest. Čečkauskas tahtis oma boheemlasliku grillrestorani seinale midagi huvitavat ja pöördus Bonanu poole, et kunstnikust sõber seda teeks.

«Teadsin, et Dominykasele meeldib Trump, mitte poliitiku, vaid show-mehena. Venemaa president Vladimir Putin on oma laia stiili poolest Trumpiga sarnane ja nii sündiski idee,» selgitas Bonanu.

Bonanu tegi pildi Trumpi ja Putini suudlusest Čečkauskase Keulė Rūkė restorani seinale, kus sellest sai vaatamisväärsus.

Juba järgmisel päeval pärast ülesriputamist ilmus sellest foto Redditis ja seda oli vaadatud kaks miljonit korda.

Kohe oli kohal ka rahvusvaheline meedia, mis leedukate pildist lugusid tegid.

12 aasta kunstniku ja graafilise disainerina töötanud Bonanu sõnul on see tema esimene tänavakunstiteos ning algaja õnne tõttu sai see kohe kuulsaks.

Bonanu pilt on sotisaalmeedias hiljem edastatud muudetud kujul, et seda näidata poliitilise satiirina.

USA meedia arvates viitab leeduka tänavakunstiteos Donald Trumpi varjatud poliitilisele eesmärgile, mis puudutab Venemaad.

Pildil on ka Trumpi kampaaniamotoga «Make US great again» sarnane lause «Make everything great again».

Bonanu sõnul on see nali, mitte poliitiline sõnum ja ta loodab, et Trump ja Putin ei keera tulevikus mingit jama kokku.

Bonanu Trumpi ja Putini suudluse pilti on võrreldud Dmitri Vrubeli 1990. aastal tehtud Berliini müüri graffitiga, millel on kujutatud Nõukogude Liidu juhti Leonid Brežnevit ja Ida-Saksamaa liidrit Erich Honeckeri suudlemas.

See graffiti põhineb fotol, millel kaks riigijuhti 1979. aastal Ida-Berliinis suudlevad.

Bonanu sõnul oli tema eeskujuks inglasest tänavakunstnik Banksy ja tema kaks suudlevat Briti politsenikku.

Kunstnik lisas, et maailmas kuulsaks saanud tänavakunstiteos ei ole teda rikkaks teinud, kuid hiinlased on hakanud seda pilti kasutama mitmesugustel toodetel.

Bonanu loodab, et tema ja ta tööd jäävad mõnele galeriile silma ja on nõus ta töid eksponeerima. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles