Neljapäeval algab Hiiu folk! Vaata, kes esinevad!

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus Viru Folgist 2015 - viimane päev (Svjata Vatra ja Lea Dali Lion).
Fotomeenutus Viru Folgist 2015 - viimane päev (Svjata Vatra ja Lea Dali Lion). Foto: Ain Liiva

Juba neljapäeval algab Hiiu Folk, mille kontserdid toimuvad tänavu 15 erinevas paigas üle kogu Hiiumaa. Laialdane esinemiskohtade valik annab külastajatele võimaluse lisaks pärimusmuusikale, loodusõhtutele ja -matkadele, filmiprogrammile, maitsvale toidule ja folgimelule maksimaalselt osa saada saare võludest ja mitmekesisusest.  

Kui eelnevate aastate Hiiu Folgid on alguse saanud Kärdla laululavalt, siis 12. Hiiu Folgi avamine toimub hoopistükis Kärdla Villalaos. “Nagu tänavune folgi peateema “Merest mereni” juba vihjab, oleme folgi avamise toonud merele veelgi lähemale,” põhjendab Hiiu Folgi peakorraldaja Astrid Nõlvak folgi avamise asukohta. Et folgi teema fookuses on meri, oli aga selge juba enne merekultuuriaasta avalikustamist. “See on tore kokkusattumus, mille üle on meil ainult hea meel. Kuigi hiidlased on läbinisti mererahvas, ei ole merelähedus teema, mida tasuks peljata või kohalike jaoks liiga tavaliseks pidada,” sõnab Nõlvak.

Avamine pole ainus Kärdla Villalao laval toimuv suursündmus. Nimelt astuvad peale folgi ametlikku algust samas kohas üles Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär ja Paul Daniel kavaga “Mõeldes Tormisele”. Kui Tormise muusikale kummardust tegev kava on pigem rändama viiv kontserdielamus, siis sellele järgnevad esinejad Janne Suits ja Kristi Kool annavad rahvale võimaluse ka tantsu lüüa.

Liisi Koikson, foto: Margus Ansu
Liisi Koikson, foto: Margus Ansu Foto: Margus Ansu / Postimees

Nagu traditsiooniks saanud, asub Hiiu Folgi pealava Kassari kiigeplatsil ning nii reedel kui laupäeval leiab seal esinemas mitmeid artiste nagu Nedeja (Leedu), Suvi Oskala ja Emilia Lajunen (Soome), Mari Kalkun ja Upa-Upa Ubinakõnõ, Kihnu poisid, Abraham’s Cafe, Antsud, Sorbattjin (Soome), Folk ja Rockare (Eesti-Rootsi), Svjata vatra, Jää-äär ja Tintura. Lisaks pealavale toimub Hiiu Folgi programm 14 kontsertpaigas üle Hiiumaa. Pühapäevane folgipäev on juba aastaid keskendunud vaimulikule muusikale. Nii ootavad külastajaid ka tänavu aega maha võtma ning enese sisse vaatama mitmed Hiiumaa kirikud ja kabelid.

Peale muusikaliste etteastete saab iga folgiline osaleda ka loodusõhtul ning –matkadel. Neljapäeval ja reedel näidatakse filmihuvilistele Kärdla kinosaalis nelja muusikateemalist dokumentaalfilmi: “Hundi süda sees”, “Kujutle, et homme ärgates on kõik muusika kadunud”,  “Bolshoi Babylon” ja “Hingemaa”. Ühtlasi on kohal ka “Hingemaa” režissöörid Kullar Viimne ja Erik Norkroos, kellega saab peale filmi lõppu nähtu osas vestelda.  

Vaata lisa Hiiu Folgi koduleheküljelt: http://www.hiiufolk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles