Puhkus võib puhkajast teha ajutise alkohooliku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi on aeg, mil enim puhataks, kuid vabal ajal tarvitatakse ka enam alkoholi.

Tervishoiuspetsialistid hoiatavad, et liigne alkoholi tarbimine ei aita tööstressist taastuda, pigem takistab seda ja tekitab pingeid juurde, edastab iltasanomat.fi.

Suvisel ajal süüakse sagedamini õues ja grillitakse, tavaliselt ei puudu siis ka õlu, vein ja muu kangem kraam.

Kui nädalas tarbitakse regulaarselt suures koguses alkoholi, siis võib puhkajast saada ajutine alkohoolik kui ta piiri pidada ei suuda. Seega tasuks puhkuse ajal alkoholiga mitte liialdada ja millegi tervislikuga tegelda.

«Kui juua üks korda nädalas 0,33 liitrit õlut, siis ei pruugi see jälge jätta, kui aga juuakse päevas mitu pudelitäit, siis see kindlasti mõjub. Tavaliselt ei piirduta ühe pudeli õllega,» teatas Soome töötervishoiu arst Tanja Vuorela.

Ta lisas, et väike kogus alkoholi võib aidata lõdvestuda, kuid samas takistab see väljapuhkamist, sest organism peab enne alkoholiga toime tulema.

«Samuti võib alkohol mõjutada und ja une kvaliteeti. Kvaliteetne ööuni on puhkuse ajal väga tähtis,» teatas arst.

Vuorela sõnul võib alkoholi joomisest saada suvepuhkuse ajal rutiin, kuna aju ja organism harjub sellega kiiresti ja tekib vajadus aina suurema koguse alkoholi järele. Tekib enda preemerimine alkoholiga, millest võib kujuneda surnud ring.

Töötervishoiu arsti sõnul peaks alkoholi liigtarvitamisele kalduijad oma puhkuserutiini üle vaatama ja vajadusel end muutma.

Pärast puhkust tööle tagasi minek võib olla keeruline kui puhkuse ajal harjuti palju alkoholi jooma. Siis tuleb end hakata suvisest harjumusest võõrutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles