Suvesoovitus: 27 üritust, mida sel nädalal külastada

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

Laitse suvemuusika: Swingers koos Birgiti ja Pearu Paulusega (14.07) – armastatud Laitse Suvemuusika kontserdid toimuvad juba kolmandat aastat romantilises ja hubases Laitse Graniitvillas, majaperemees Tauno Kangro skulptuuridega täidetud kaunis villa aias. Kui ilm alt veab, siis toimub kontsert Graniitvillas sees.

Muhu väina regatt Kärdla sadamas (14.07) – homme hommikul lahkub regatt Kärdla sadamast, suundudes edasi Tallinna poole. Tule saada purjetajad teele!

Viljandi Vanamuusika Festival (12.–17.07) – Viljandi Vanamuusika Festival on Eesti vanim vanamuusika festival, mis esmakordselt toimus 1982. aastal. Iidse linna ilu ja sajanditega testitud muusika loovad ainulaadse atmosfääri. Festivalil on esinenud Paolo Pandolfo, Jane Gingell, Trio Mediaeval, Egidius Kvartett, Conrad Steinmann, Paul Hillier, Eric Ericsoni kammerkoor, Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Hortus Musicus jpt.

Hiiu Folk (14.–17.07) – Kassari külas toimub Hiiu Pärimusmuusikafestival ehk Hiiu Folk, kuhu oodatakse kõiki pärimusmuusika sõpru Hiiumaale pidu pidama. Lisaks toimuvad töötoad, loodusmatkad, juturingid, ajaloolis-muusikalised retked jpm. Tegevust jagub nii täiskasvanutele kui ka väga väikestele muusikasõpradele.

Hiiu Folgi teeb eriliseks muu hulgas see, et festivalipaikades ei müüda alkoholi. See muudab festivali armastatuks lastega perede ning teadlikuma publiku seas, kellele pole oluline eelkõige melu, vaid kes tulevad kuulama kindlaid esinejaid ning nautima üldist rahulikku saare atmosfääri.

Peipsi Järvefestival (14.–16.07) algas juba nädal tagasi ning lodi Jõmmu sõidab selle käigus koos vabatahtliku saatelaevastikuga Peipsi kui Euroopa ühe suurima järve põhjaosast lõunasse. Teekond algas Vasknarvas ja homseks jõutakse Värskasse, ülehomme Räpina sadamasse Raiglasse ning uhke punkti saab reis laupäeval Võõpsus.

Mustjala Muusikafestival (14.–16.07) – pikkade traditsioonidega Mustjala muusikafestival kutsub muusikasõpru Saaremaale – imekauni puutumatu loodusega paika, mis on kui loodud puhkamiseks ja kunsti nautimiseks. 1995. aastast toimuval festivalil kõlab klassikaline muusika. Esinejad on tunnustatud eesti interpreedid ning säravad väliskülalised. Kontserdid toimuvad kirikutes, maalilises Tagaranna kalurikülas, Loona ja Pidula mõisates, Ninase puhkekülas, aeg-ajalt ka hoopis ootamatutes kohtades: 1939. aastal nõukogude sõjaväelaste rajatud rannakaitse suurtüki laskepesas Ninase poolsaarel jne. Festivali kunstiline juht on Aare Tammesalu.

Lavastus «Miljonite lemmik» (14.07–7.08) – Otepääl Villa Müllerbeckis toimub homme lavastuse «Miljonite lemmik» esietendus. Tegemist on Ayckbourni komöödiaga (lavastaja Roman Baskin), kus skandaalihimuline saatejuht üritab püsti panna erilise intriigiga telesõud. Laval särab palavalt armastatud Marko Matvere, kaasa löövad veel Hendrik Norman, Merle Palmiste jpt.

Maailmamuusika trubaduurid Katariina kirikus (14.07) – homme saab Tallinnas Katariina kirikus kuulata Austraaliast pärit meisterklassi kõrilaulja Darpani imelist kontserti.

Saueaugu suvelavastus «Mere märgid» (13.–16.07) – veel vaid neljal korral tuleb Saueaugu teatritalus Ohtla külas mängimisele lavastus «Mere märgid», kus astuvad üles Kadri Adamson ja Meelis Rämmeld. Etendus keerleb ühe väikese saare ümber. Küllap on selliseid maailma eri nurkades palju. Paigad, mis keelduvad muutumast, kuigi maailm nende ümber muutub järjest kiiremini.

Mehed on seal lüheldast kasvu ja kõhnad; pole ühtegi, kelle kehal oleks midagi muud peale sõudmiseks ja võrguvedamiseks vajalike saledate lihaste. Ka Colm on selline. Nad kõik on selle saare peal sündinud ja kellelgi pole tahtmist olla mujal kui mere ääres või merel. Enam lähemale merele minna ei saa, kui sa just ära ei upu, ja seda mõni neist igal aastal ka teeb.

Ühel pulmapeol näeb Colm linnatüdrukut. Ilusat tüdrukut, kellesarnast muidu seal saarel juba ei kohta. Timothead. Aasta hiljem kirjutab Colm talle kirja. Ilusama, kui temasugusest lihtsast kalurist ealeski võiks oodata.

Vihula mõisa suvemuusika (14.07) – homme saab Vihula külas asuvas Vihula mõisas nautida Koit Toome ja Jorma Puusaagi kontserti.

Alion Baltic International Music Festival (14.–31.07) - juba kolmandat hooaega järjest toob rahvusvaheline Alion Baltic Music Festival Eestisse kontserte ja avatud meistriklasse sellistelt rahvusvaheliselt tunnustatud muusikutelt, nagu pianist Daniel Pollack (USA), viiuldaja Victor Tretjakov (Venemaa/Saksamaa), Metropolitan Opera solist Olga Makarina (USA), tšellist Borislav Strulev (USA) ja teised. Festival sai alguse aastal 2014 USA Eesti peakonsuli Sten Schwede toe ja abiga. Festival on osutunud unikaalseks muusikaliseks sündmuseks, mida korraldatakse laiaulatuslikul rahvusvahelisel tasandil. 14.07 toimub Mustpeade majas võitjate kontsert kahes osas (ansambel MultiPiano kontsert «Klassika ja modern kaheksa käega kahel klaveril»), 16.07 saab Kultuurikatlas nautida Loode-Venemaa sümfooniaorkestrit ja 20.07 esineb Rock Cafes festivali raames Raffy Ramiro – mees kui orkester.

Suveetendus «Täiuslik pulm» (14.–17.07) vaid neljal korral saab Alatskivi lossis Tartumaal elada kaasa lavastusele «Täiuslik pulm», mis on haruldane kombinatsioon mässulisest farsist ja meelipuudutavast armastusloost. Robin Hawdoni komöödia on laineid löönud juba nii Euroopas kui ka Ameerikas. Lavastaja Jaan Willem Sibul, mängivad Liis Haab, Kärt Tammjärv, Merle Jääger, Birgit Landberg, Siim Maaten, Jaanus Tepomees.

Rummu Rock (14.07) – vaid korra aastas avanevad Vasalemmas Rummu karjääris helesinise laguuni kaldal Rummu väravad ja toimub võimas Rummu Rock! Sel aastal pakuvad parimat muusikat Tanel Padar & The Sun, Terminaator ja Dagö. Piletid müügil Piletilevis ja kohapeal.

Iloõtak ehk leelokoori kontsert (14.–21.07) – Värska alevikus Seto Talumuuseumi õuel on homme üks ilus õhtu. See on üks ehe ja ilus õhtu seto leelo ja tantsuga. Seto Talumuuseumi õuel, ümbritsetuna Setomaa ajaloost ja taluarhitektuurist, laulab leelokoor teile iidseid seto laule – UNESCO vaimse kultuuripärandi hulka kuuluvat seto leelot. Imetleda saab seto naise uhkeid rahvarõivaid ja ehedat seto hõbedat.

Komöödia «See on minu pidu ja teen, mis tahan (suren või ära)» (14.07) – Vana Baskini Teatri suvetükk jõuab homme Lohusalu sadamasse. Teravmeelsel ja ootamatul viisil käsitleb autor komöödias, mida on nimetatud ka sotsiaalseks, nüüdisajal vägagi levinud pealiskaudseid ja egotsentrilisi peresuhteid. Tegu on perekonnaga, milles kolm täiskasvanud last juba ammu pesast välja on lennanud ja elavad iseseisvat elu, kohtudes vanematega ja ka omavahel suhteliselt harva. Lavastab Ivo Eensalu.

Kim Wilde Lohusalu sadamas (14.07) – Lohusalus on homme tihe kultuurikava. Pärast suveetendust algab 80ndate megastaari Kim Wilde’i kontsert, kus kõlavad tema suurimad hitid läbi aegade.

Hilisõhtune ekskursioon Tallinna loomaaias (14.07) – homme saab viimast korda nautida loomade hilisõhtuseid tegemisi. Õhtul kell 21 oodatakse huvilisi loomaaia põhja- ja lääneväravate juurde, sissepääsud suletakse 21:05. Ekskursioon kestab ligikaudu kolm tundi.

American Beauty Car Show (15.–17.07) – on Baltimaade suurim ameerika autode näitus. Kolmepäevase ürituse raames toimuvad autonäitus, kokkutulek, kiirendusvõistlus ja cruising'ud. Lisaks saab nautida head muusikat nii Eesti kui välismaiste artistide esituses. American Beauty Car Show toimub Haapsalu Piiskopilinnuses, selle ümbruses ja Kiltsi lennuväljal.

Tallinna Merepäevad (15.–17.07) – Eesti suurim tasuta mere- ja perepidu, mis ühendab endas merenduse ja sadamaga seotud sündmusi, konverentsi turismi- ja merendusvaldkonna professionaalidele, võimalust tutvuda erinevate suurte välisalustega, kontserte, laevasõite, purjetamisvõistlust Tallinn Race, veega seotud atraktsioone, etendusi ja muud merelist meelelahtust nii tallinlastele kui külalistele.

Punk & Rock festival (15.–16.07) – Raadi mõisapargis Tartu külje all Vahi alevikus toimub kahepäevane subkultuuri festival, mis pakub läbilõiget Eesti punkansamblite paremikust, lisaks valikut esinejaid välismaalt ja kõike muud, mis ühe korraliku pungifestivali juurde käib. Kahel päeval kokku esineb kokku 14 kollektiivi. Peaesinejaks on seekordsel festivalil turnee «36 Years of Chaos  & Anarchy» raames Baltikumis oma ainukese kontserdi andev Šotimaa punklegend The Exploited.

Alates aastast 1998 toimuv Punk’n’Roll on Eesti suurim ja vanim punkrokkmuusikale pühendatud festival. Punkaritele on see sama, mis Hard Rock Laager raskerokisõpradele.

Alphaville (15.07) – Põlva Intsikurmu laululaval annab kontserdi 80ndate popplegend Alphaville. Eestis tulevad esitusele parimad lood läbi aegade sh «Big in Japan», «Sound like a Meldoy» ja muidugi «Forever Young».

Toila Sadamajazz (15.07) – Toila Sadamajazz on 2014. aastal esmakordselt Toila sadamas toimunud suvise kontsertsarja jätkuprojekt, mille eesmärk on suurendada jazz'i- ja merekultuurialast teadlikkust. Esinevad Eesti ning välismaa nimekad jazz-muusikud. Tegemist on uuendusliku koguperesündmusega. Sel aastal esinevad mh Uku Suviste, Laura, Raivo Tafenau, Joel Remmel jpt.

RMK Kõrvemaa triatlon (16.07) – kui hing ja keha ihkavad end hoopis füüsiliselt proovile panna, siis sobib selleks ideaalselt RMK nelikürituse raames toimuv triatlon. Stardid antakse hommikul kell 10 Soodla veehoidla juurest. Stardid toimuvad viitstartidena orienteeruvalt 15-minutiliste vahedega. RMK lasteduatlon (300 m rattasõitu, 300 m jooksu) toimub Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses algusega kell 11.30.

Estonian Open karikavõistluses discgolfis (15.-17.07) – spordisõpradel tasub sammud seada Järvamaale, Valgehobusemäe discgolfi rajale, kus selgitatakse välja parimad discgolfarid.           

Kohila hoovide päev (17.07) – kes tahab Raplamaale Kohila hoovidega tutvuma minna, siis see on just õige hetk. Hoovidesse üles löödud kohvikutes saab mekkida nii Gruusia maitseid kui ka kodukohviku mõnusaid roogi. Muidugi ei puudu ka muusikalised elamused.

Tanel Padari ja Tomi Rahula akustiline kontsert «Tormid ja tõusuveed» (19.07) – Lääne-Virumaal Vihula mõisas tulevad kustiline kontserdil esitusele tulevad nii The Suni poolt kuulsaks lauldud hitid kui ka täiesti uued lood.

Saara Kadak & Kõrsikud (20.07) – on aeg panna valmis värvilised kleidid, punuda juustesse üks vallatu pats ning pühkida tolm plätudelt. Hing ihkab vabadust ja mõnusaid suveõhtuid, mida meil siinmail vaid piiratud koguses jagatakse. Nii mõtlevad ka Saara ja Kõrsikud, kes on koos teiega valmis välja tulema! Välja – värske õhu kätte, kaasas mõned pillid ja hästi rõõmus tuju. Laulev näitleja Saara Kadak ja legendaarsed Kõrsikud (Bonzo, Päss, Pehk) annavad 20. juulil kontserdi Laulasmaal, Keila vallas.

Info ürituste kohta on kokku kogutud puhkaeestis.ee ja maaturism.ee lehtedelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles