Rootsi kroonprintsess Victoria saab täna 39-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Daniel ja kroonprintsess Victoria
Prints Daniel ja kroonprintsess Victoria Foto: SCANPIX

Rootsi kroonprintsess Victoria, kes saab täna 39-aastaseks, tähistab oma sünnipäeva Ölandi saarel Sollideni residentsis, kus on kuningliku pere maakodu.  

Rootsi meedia teatel teeb sünnipäeva eriliseks asjaolu, et nüüd on tulevane kuninganna kahe lapse, nelja-aastase printsess Estelle'i ja viiekuuse prints Oscari ema.

Esimest korda tähistati Rootsis kroonprintsessi sünnipäeva avalikult, kui Victoria oli kaheaastane ehk 1979. aastal.

Sel aastal algavad Ölandis ametlikud pidustused kell 11 kohaliku aja järgi, kui Sollideni lossi väravad avatakse ning Victoria, ta abikaasa prints Daniel, nende kaks last, kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia rahva ette astuvad.

Tseremoonial annab Victoria välja ka omanimelise stipendiumi.

Õhtul toimub Ölandi Borgholmi spordiväljakul kroonprintsessi auks kontsert, kus on kohal ka printsessi vend, prints Carl Philip, printsess Sofia, printsess Madeleine ja viimase abikaasa Chris O'Neill.

Kontserdil esinejad valis Victoria oma lemmikmuusikute seast ning sel aastal astuvad lavale Lisa Miskovsky, Charlotte Perrelli, Loa Falkman ja Molly Pettersson Hammar.

Kuninganna Victoria ütles nädal tagasi Rootsi meediale, et Ölandile tulevad peale laste ka lapselapsed, keda on kokku viis.

Mitte alati ei ole kroonprintsess Victoria sünnipäev kulgenud rahulikus ja rõõmsas meeleolus. 2008. aastal üritas Taani kodankondsusega 44-aastane mees, kellel oli kaasas samuraimõõk, pääseda Victoriani ja teda rünnata.

Enne Borgholmi saabumist külastas mees Ölandi saare väljaande toimetust ja teatas vihaselt, et talle ei meeldi kroonprintsess Victoria.

Mees sai karistada, kuid kordas sama 2012. aastal, minnes siis Sollideni lossi õuele.

14. juulil 1977 sündinud kroonprintsess Victoria, kes kannab ka tiitlit Västergötlandi hertsoginna, on  praegu maailmas ainus otsene naissoost troonipärija. Troonile tõustes saab temast kuninganna Victoria I.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles