Must huumor ja põlgus prantslaste moodi: Islamiriik võtab kõiges vastutuse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslased mälestavad Nice`i rünnakus hukkunuid
Prantslased mälestavad Nice`i rünnakus hukkunuid Foto: SCANPIX

Prantslased heidavad Twitteris musta huumori teemalisi nalju, et alates Prantsuse koondise kaotusest  Euroopa jalgpallimeistrivõistluste finaalis kuni viletsa juukselõikuseni, on vastutuse võtjaks Islamiriik.

Prantslastel hammaste vahel on ka Nice´i ründaja Mohamed Lahouaiej Bouhlel, kelle seost Islamiriigiga ei ole leitud, kuid samas võttis see rühmitus Nice´i rünnaku eest vastutuse.

Džihadistide propagandalehekülje Amaq news teatel oli Bouhlel seotud Islamiriigiga, olles üks selle võitlejatest. Prantsuse võimude teatel ei olnud Bouhlelil otsest seost selle rühmitusega, ta võis olla ainult üksikisikust toetaja.

Prantslased väljendavad Twitteris oma põlgust hashtagide  #DaeshRevendique ja #IsisClaims all, pakkudes samas välja, mida Islamiriik või tema käsilased veel võivad korda saata ning mille eest Islamiriik veel vastutuse võtab.

Seal on näiteks: «Islamiriik oli põhjuseks, miks Prantsuse koondis EURO 2016 finaalis kaotas, «Kaotasin kuueaastasena oma kalli asja, selle eest vastutab Islamiriik», «Mu sokk kadus pesumasinas, selle eest võttis vastutuse Islamiriik», «Islamiriik vastutab selle eest, et Marion Cotillard`i tegelane kaotas elu filmis  «Dark Knight Rises», «Islamiriik vastutab Brexiti ja Boris Johnsoni eest», «Islamiriik võttis vastutuse Titanicu uppumise eest» jne.

Prantslaste arvates tahab Islamiriik siduda end igasuguste rünnakutega, et kuulsust kasvatada ja hirmu levitada. Ka selliste rünnakutega, mille panevad toime nendega mitte seotud, kuid vaimselt ebastabiilsed isikud. See viimane on viide Nice`i ründajale, 31-aastasele Mohamed Lahouaiej Bouhlelile, kelle seotusest Islamiriigiga ei ole tõendeid.

Prantsusmaa siseminister Bernard Cazeneuve sõnas, et Nice´i juhtumi uurijatel ei ole seni andmeid, mis kinnitaksid Bouhleli seotust Islamiriigiga. Pigem oli Bouhlel vaimselt ebastabiilne isik, kes tarbis narkootikume ja oli vägivaldne ning tahtis oma frustratsiooni kellegi peal maandada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles