Priitpärnalike kaunitaride rännak naeruga

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Turnee».
Kaader filmist «Turnee». Foto: Kaader filmist

Kui «Varietee» näitab varieteelauljanna unistustekarjääri hiilgavat algust, siis Tallinna kinos Artis linastuv Mathieu Amalrici («Tuukrikell ja liblikas») uusim film «Turnee» viib vaataja ­aega, mil kõik unistused on purunenud või purunemas. On vaid reaalsus šampanja, koduigatsuse ja tselluliidiga.



Cannes’i filmifestivalil parima lavastajatöö ja FIPRESCI preemia pälvinud «Turnee» on omamoodi road-movie – Pariisist USAsse pagenud Joachim Zand (Mathieu Amalric) reisib priitpärnalikult seksikalt lopsakate ameeriklannade, bravuurikate burleskiartistide trupiga mööda Prantsusmaa sadamalinnu, lõppsihiks Pariis.

Kuid aastatetagune perekonna ja kolleegide reetmine teeb Pariisi naasmise võimatuks, viies peategelase äratundmisele, et kõige lähedasemad inimesed siin ilmas ongi need 40+, kohati süüdimatult lõbusad burleskitarid.  

Mathieu Amalric näitab maailma, kus hommikuti varjutakse hiigelsuurte päikseprillide taha, et unustada hotelli lobby-baaride öised peod, WC-kähkukad ning asuda taas teele. Sest uus publik ootab. Samas see argirutiin ei heiduta naisi, nemad on alati säravalt lõbusad – sest nende šõu on nende eneseväljendus naistena. Nii nagu hommikune pohmell, ei hellita ka kaamera – Amalric filmib lavameigiga naisi lavataguses armutus valguses, rõhutades nõnda nii väsinud ilu kui ka glamuurse meigi ülepaisutatust.

Burleskitaride turnee-elu näidatakse vaatajale esialgu Joachim Zandi silme läbi, lopsakad kaunitarid on vaid taustaks, kuid keset filmi murrab Zandi kõrvale teiseks peategelaseks burleskitar Mimi Mjäu (Mimi Le Meaux). Just selle võttega saab Amalric võimaluse rõhutada üksindust ja igatsust armastuse, mõistmise, toetuse järele.  

«Turnee» ei piirdu vaid reaalsuse peegeldusega, filmis astuvad üles burleskimaailma staarid. Ja neil naistel on, mida näidata, olgu selleks siis õhupalli pugemine või Marilyn Monroe look’iga kaunitari tants USA lipu ja dollaritega või harilik striptiis.

Kui «Varietee» loobus mõttest, panustades glamuursele särale ja muusikale, siis «Turnee» püüab siiski vaatajale midagi öelda. Kuid see mõte – olgu selleks siis hirm läheduse ees või kadunud poja soov võitjana naasta või siis tõdemus, et otsi sõpru oma lähedaste seast – jääb kahjuks ähmaseks. Lõppkokkuvõtteks võib öelda, et «Turnee» on melanhoolse alatooniga kurb film, kus pidevalt naerdakse.

Uus film
«Turnee» («Tournée», 2010)

Režissöör: Mathieu Amalric
Osades: Mimi Le Meaux, Kitten On The Keys, Dirty Martini, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle, Roky Roulette, Mathieu Amalric, Damien Odoul, Ulysse Klotz, Simon Roth, Joseph Roth
Kinos Artis 21. jaanuarist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles