Torino uus linnapea loodab teha oma linnast Itaalia esimese «veganlinna»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chiara Appendino
Chiara Appendino Foto: SCANPIX

Torino uus linnapea tahab teha oma linnast Itaalia esimese «veganlinna», kus on põhirõhk veganlusel, taimsel toitumisel ja tervislikel eluviisidel.  

Chiara Appendino arvates aitab taimetoitlus kaitsta keskkonda, inimeste tervist ja loomi mõttetu tapmise eest, edastab The Guardian.

Appendino on tõusev täht Itaalia uues poliitilises organisatsioonis Viie tähe liikumine, mis oli Itaalia kohalikel valimistel võidukas.

Torino uus linnapea andis välja 62-leheküljelise manifesti, milles selgitab, kuidas linnast võiks saada Itaalia taimetoidu pealinn.

Appendino tõusis Torino uueks linnapeaks juunis, saades 55 protsenti häältest. Ta võit oli üllatus, kuna selles linnas on viimased 23 aastat olnud võimul vasakpoolsete vaadetega linnapead.

Viie tähe liikumise asutas 2009. aastal koomikust aktivist Beppe Grillo, kes on taimetoitlane ja ülistab oma blogis veganlust. Viie tähe liikumine ülistab keskkonnakaitset, olles samas euroskeptiline ja sisserännuvastane.

Loode-Itaalias Piemonte regioonis olev Torino on populaarne talvepuhkuspaik, kuna asub Alpide suusakeskuste lähedal. Samas on seal läbi sajandite olnud au sees lihatoidud, mitmesugused singid ja vorstid.

Kuid nüüd võib olukord muutuda, sest praeguseks on Torinos üle 30 veganrestorani ja –kohviku.

Piemonte on ka «aeglase toidu» sünnipaik, see liikumine asutati 1986. aastal Bras vastukaaluks kiirtoidu pealetungile. «Aeglase toidu» kontseptsioon näeb ette kohalike roogade eelistamist, kodus kokkamist ja aeglaselt koos pere või sõpradega toidu söömist.

Ka Itaalia pealinna Rooma linnapea on vegan, juunis sai selleks 37-aastane advokaat Virginia Raggi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles