Frédéric Chopinil võis olla epilepsia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frederic Chopin
Frederic Chopin Foto: Wikipedia.org

Hispaania uurijate sõnul võis Poola-Prantsuse helilooja Frédéric Chopin epilepsiat põdeda.

Muusik suri 1849. aastal 39-aastasena kopsuhaiguse, arvatavalt tsüstilise fibroosi tagajärjel, edastab BBC.

Hispaania arstid uurisid nüüd Chopini haiguse kohta käivad dokumente ja nende arvates kannatas ta ka epilepsia all.

Epilepsia aitaks seletada ka tema hallutsinatsioone ja nägemishäireid.

Tema kallim, kirjanik George Sand (kodanikunimega Amantine Aurore Lucile Dupin)  meenutas hiljem, et Chopinil olid pidevalt hallutsinatsioonid.

George Sandi tütrele saadetud kirjas kirjeldab Chopin momenti, kui ta ühes Briti erasalongis 1848. aastal oma klaveripala esitab, nägi ta ühte kummitust klaverist välja ronimas. Ta pidi kontserdi pooleli jätma, et end koguda.

Hispaania asjatundjate arvates oli Chopinil oimusagara epilepsia. Selle puhul tekivad lühiajalised kummalised nägemused ja tugevad emotsioonid, nagu seda olid Chopinil.

Teada on, et helilooja kasutas enda valude ravimiseks oopiumil põhinevat ravimit. Kuid hallutsinatsioonid ei saanud tekkida oopiumi manustamise tagajärjel, kuna ta hakkas neid nägema kaua aega enne, kui ta oopiumit tarbima hakkas.

Samuti tõmmati nimekirjast maha migreeni aura, kuna Chopini hallutsinatsiooninägemused olid väga lühiajalised. Migreeni aura on tundmused, mis tekivad enne peavalu algust.

Need ilmnevad nägemishäirete kujul ning kestavad üle kümmekonna minuti.

Arst manuel Varquez Caruncho ja ta meeskonna sõnul on raske ilma tänapäevaste diagnoosimismeetodite ja uuringuteta täpset diagnoosi panna.

Siiski arvatakse, et tegemist oli epilepsiaga. Chopini kaasaegsetel arstidel oli väga vähe teadmisi epilepsia kohta ning seda ei osatud diagnoosida.

«Haigus näitab seda muusikut  ja tema loomingut hoopis teises valguses. Romantiline legend räägib hullumiseni geniaalsest muusikust, kuid selle taga oli tegelikult reaalne haigus,» lisasid uurijad.

Frédéric Chopin (sünninimega Fryderyk Franciszek Chopin; 1. märts 1810 Żelazowa Wola, Varssavi lähedal – 17. oktoober 1849 Pariis) oli poola helilooja ja pianist, kes pani aluse poola rahvuslikule koolkonnale muusikas. Teda peetakse üheks kuulsamaks ja mõjukamaks heliloojaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles