Video: ragistame veel aju - miks kuulid katuselt alla ei kuku?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Viimasel ajal on internetis kümneid optilise illusiooni ülesandeid ja videoid, mille kallal saab aju ragistada.

Üks uuematest on kuulidega, miks millegipärast ei kuku mudelmaja katuselt alla. Võib arvata, et illusiooni looja on avastanud viisi, kuidas geomeetriat ja gravitatsiooni eirata.

Loogika kohaselt peaks pabermaja katus olema langeva kujuga, selles illusioonis on tegelikult tõusva kujuga, kuid see jääb alguse märkamatuks. Vaataja petetakse ära värvide ja majal olevate akna-ukse kujutistega.

Selle loojaks on Jaapani Kawasaki Meiji ülikooli matemaatik  Kokichi Sugihara, kes on tuntud 3D optiliste illusioonide poolest, mis panevad nende vaatajaid küsima, kas loodusseadusi on eiratud.

Sugihara sõnul valib inimaju neljakandilise vormi kui on valida mitme vormi vahel. Inimaju on lihtne petta, kui ei ole näha objekti siseosa ega sügavust. Kahemõõtmelist kuju hakkab aju siis tõlgendama kolmemõõtmelisena. 

Majaillusiooni puhul näeb inimene katust langevana ka pärast seda, kui on näidatud, et katus on tegelikult tõusev, sest see on loogiline.

Optilise illusiooni puhul petetakse silm ja aju ära kuju, värvi ja üldpildi abil. Silma jõudev informatsioon jõuab ajju, kuid kui midagi on puudu, ebasobiv või ei vasta loogikale, hakkab aju lünki täitma, et saada täispilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles