Pärimusmuusik ja jutuvestja lähevad kontserttuurile

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Päär.
Piret Päär. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänavu jaanuari keskel Viljandi Pärimusmuusika aidas sooja vastuvõtu saanud kontsert “Sõnade ja sõrmedega” läheb veebruaris üle-eestilisele tuurile.

Rannar Raba Eesti pärimusmuusika keskusest teavitas, et Eesti üks silmapaistvamaid noori pärimusmuusikuid Cätlin Jaago esitleb tuuril oma värsket sooloalbumit “Soolo” ja tutvustab peagi ilmuvat parmupillikogumikku. Tuntud jutuvestja Piret Päär räägib vahelduseks nii tõestisündinud lugusid kui rahvajutte, kus peategelaseks pillimees.

Jaago eestvõttel valmiv kogumik “Eesti parmupill” on Raba kinnitusel mahukas helimaterjalide ja fotodega illustreeritud ülevaade eesti parmupilli ajaloost, mängijatest ja pillilugudest, mille juures leiavad koha ka noodiraamat ja mänguõpetus.

Autori teatel sai kogumiku koostamise ajendiks vajadus teadvustada, et parmupill on olnud peene mängutehnikaga soolopill, millel mängitakse meloodiaid ja mis on olnud tantsumuusika mängimise pill teiste omaaegsete kõrval. “Mõnikord kiputakse parmupilli pidama naljapilliks, kuid tegelikult see pole nii,” rõhutas Jaago. “Parmupilliga on omal ajal maha peetud suuri tantsupidusid.”

Raplamaalt pärit Cätlin Jaago tegutseb nii soolomängija kui ansamblimuusikuna (Vägilased, RO:TORO, Udupasun, Elletuse). Tema ulatuslikus repertuaaris on lugusid ka vanemast pärimusmuusika kihistusest ja tema lemmikuteks ongi parmupilli- ja torupillilood.

Koostööd Piret Pääriga alustas Cätlin Jaago 1999. aastal, mil naised astusid esimest korda publiku ette jutuõhtutega, kus muusika ja jutulood üksteist toetavad ja muutuvad seeläbi kuulajatele elamuslikuks mälestusteks.

Kontserdid “Sõnade ja sõrmedega” toimuvad 4. veebruaril Sangaste seltsimajas, 6. veebruaril Haanja rahvamajas, 9. veebruaril Tallinna Vanalinna muusikamajas, 10. veebruaril Pärnu Maarja-Magdaleena gildis, 18. veebruaril Rapla kultuurikeskuses ja 25. veebruaril Harjumaal Oru külakeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles