Humanitaartöötajaid süüdistatakse moslemitest põgenike kristlusse pööramise katses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka Lesbose saare Moria põgenikelaager
Kreeka Lesbose saare Moria põgenikelaager Foto: SCANPIX

Kreekas Lesbose saarel asuva Moria põgenikelaagri töötajaid süüdistatakse selles, et nad üritasid moslemeid usku vahetama sundida ja kristlasteks saada.

The Guardiani teatel jagasid  humanitaartöötajad viimastel kuudel vähemalt kahel korral uue testamendi neljanda raamatu Johannese evangeeliumi araabiakeelset varianti.

Põgenikelaagris elavad moslemid pidid omaks võtma, et nad on pattu teinud ja peavad paluma Jeesusel need patud andestada. Samuti peavad nad oma elu ümber kujundama vastavalt kristlikele arusaamadele.

Johannese evangeeliumi saanud moslemite teatel oli kristluse pealesundimine julm ja tundetu.

«Siin põgenikelaagris olijatest enamik on moslemid, kes ei soovi usku vahetada. Kristlust tutvustati ajal, mil on ramadaan, mis on moslemite jaoks püha kuu,» teatas Moria põgenikelaagris elav Mohamed, kes on pärit Süüria pealinnast Damaskusest.

Teine süürlane Ahmed küsis, mida tunneksid kristlased, kui keegi sunniks neid jõuga koraani lugema.

Lesbose saare Moria laagris tegutseb Kreeka heategevusorganisatsioon Euro Relief, kelle esindajad olid evangeeliumi jagajad.

Põgenikelaager allub Kreeka migratsiooniministeeriumile, kuid igapäevaselt kannavad põgenike eest seal hoolt nimetatud organisatsiooni humanitaartöötajad.

Euro Reliefi juhtide sõnul ei kiida nad piiblitekstide jagamist moslemitele heaks, kuid töötajad võisid seda teha omaalgatuslikult.

«Meie töötajatele on teada, et nad ei tohi religioosseid kirjalikke materjale jagada, kui seda siiski tehakse, siis võib selle eest distsiplinaarkaristus ees oodata,» teatas Euro Reliefi juht Stefanos Samiotakis.

Kreeka migratsiooniministeerium ei ole kommenteerinud moslemitele Johannese evangeeliumi jagamist.

Kreekas on lõksus umbes 57 000 põgenikku, kes ei ole saanud liikuda edasi Lääne- ja Põhja-Euroopasse, kuna märtsis sulges Makedoonia põgenikele oma piiri.

2015. aasta jaanuarist kuni 2016. aasta märtsini liikus läbi  Balkani Euroopa teistesse osadesse umbes üks miljon pagulast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles