Soomlasest marjakorjaja leidis haruldasi valgeid mustikaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad
Mustikad Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Soomlasest marjakorjaja leidis Hauholas asuvas metsas ebatavalisi valgeid mustikaid, mille värvimuutus arvatakse tulenevalt geenimutatsioonist, mille tõttu mustikale omane sinine värv puudub.

Martti Hirvoneni sõnul on tal pikaajaline marjakorjamiskogemus, kuid varem ei ole ta leidnud valgeid mustikaid, edastab Yle.

Ebatavalisest värvist hoolimata sai ta kohe aru, et tegemist on mustikatega, sest kuju oli selline nagu õiget värvi mustikatel.

Hirvoneni sõnul on valged mustikad sinistest mustikatest maitselt pisut magusamad.

«Maitsel suurt vahet ei olnud, kuid nad oli mõnevõrra magusamad, sest neil puudus  hapukust nagu on tavamustikatel,» teatas soomlane.

Marjaekspertide arvates on mustikate värvimuutuse põhjuseks geenimutatsioon, mis tekitab selle, et marjade pealiskihis ei ole sinise värvi pigmenti.

Valgeid mustikaid esineb, kuid mitte massiliselt.

Asjatundjate sõnul leidub lisaks sinisele ja valgele mustikale ka musti mustikaid, millel ei ole pinnal sinist vahaainet, vaid see on must.

Lisaks mustikale leidub valgeid marju ka vaarikal, pohlal ja kukemarjal.

Pilte vaata siit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles