Kuninganna Nofretete jääb Saksamaale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nofretete büst
Nofretete büst Foto: SCANPIX

Egiptuse antiikväärtuste nõukogu nõudis Saksamaalt tagasi kuninganna Nofretete büsti, kuid Saksamaa Preisi kultuuripärandi fond keeldus sellest.

3400 aasta vanune kuju meelitab Berliini Altes Museumi igal aastal üle ühe miljoni huvilise, kirjutab Yahoo News.

«Meie fondi seisukoht on, et Nofretete jääb siia. Nofretete on ja jääb Egiptuse «saadikuks» Berliinis,» lausus Saksa fondi juht Hermann Parzinger.

Egiptuse antiikväärtuste nõukogu juht ja peaarheoloog Zahi Hawass saatis Saksa fondile kirja see Egiptusele kuuluv kunstiaare tagastada. Hawass lisas, et seda nõudmist toetavad nii Egiptuse kultuuriministeerium kui ka peaminister.

Saksa arheoloog Ludwig Borchard leidis Nofretetet kujutava büsti 1912. aastal Kairost 275 kilomeeri kauguselt, 1913. aastal viis ta selle Saksamaale.

Egiptus on Saksamaale ka varem saatnud kirju, milles büsti tagasi nõutakse. Saksamaa seisukoht on, et see kuju jõudis neile seaduslikul teel ning Egiptusel ei ole õigust sellele nõudmisi esitada.

«Egiptus on juba pikemat aega maailma eri paikadest Vana-Egiptuse aardeid tagasi nõudnud. Enamik neist aaretest on teistesse riikidesse jõudnud ajal, mil puudusid arheoloogilistel väljakaevamistel leitud asjade kohta regulatsioonid ning need on seal ebaseaduslikult,» on Hawassi seisukoht.

Nofretete (umbes 1370 – umbes 1330 eKr) oli Vana-Egiptuse vaarao Amenhotep IV abikaasa ja arvatavasti vaarao Tutanhamoni kasuema.

Nofretete päritolu pole teada, samuti ei ole teada, millal ta vaarao Amenhotepiga abiellus. Raidkirjades seisab, et paaril oli kuus tütart.

Teda peeti tema eluajal ilu etaloniks. Karnakis on raidkiri, kus ta ilu ja sarmi kiidetakse.

Nofretete sai väidetavalt oma mehe kaasvalitsejaks. Teda kujutati templite seintel sageli sama suurena kui vaaraod ennast.

Vaarao Amenhotep IV suri umbes 1336 eKr. Talle järgnes troonil Smenhkare, kes valitses umbes 1333. aastani eKr. Talle järgnes troonil Tutanhamon, kes oli tollal kõigest kaheksa-aastane.

On oletatud, et Nofretete ja Smenhkare on üks ja sama isik: pärast oma abikaasa surma võttis Nofretete endale mehenime ja valitses oma kasupoja eest kuni oma surmani.

Nofretete surma aeg pole teada. Kuningate orust leiti küll ta haud, kuid muumiat seal ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles