Usain Boltist saab Rio mängude «Jeesus Lunastaja»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt
Usain Bolt Foto: SCANPIX

Brasiilia Rio de Janeiro võib olla kuulus oma Jeesuse kuju poolest, kuid olümpiamängude korraldajad ootavad, et Jamaica sprinter Usain Bolt oleks see, kes «Jeesus Lunastajana» need mängud päästab.

Austraalia meedia teatel ootavad  olümpia korraldajad, et Rios nii 100 kui 200 meetri jooksus võistlev särasilmne ja kiirejalgne Bolt toob kohale rahvamassid, sest seni on olümpiamängude piletimüük olnud kesine ja huvi mängude vastu vähene.

Jamaica superstaar on tuntud selle poolest, et ta osakab võistluste eelselt ja järgselt suurepärase show korraldada ja selle eest saab ta suurt reklaamiraha. Talle makstakse vahel ainuüksi mõnele üritusele kohaleilmumise eest.

Bolti tähelend sai alguse 2008. aastal Pekingis, 2012. aastal Londonis oli ta juba «mängude nägu» ning nüüd neli aastat hiljem Rios on käivitunud «Boltmania».

Samas on Rio olümpial olukord teistsugune, kui oli kahel eelneval olümpial, kuna sellele eelnesid mitmed skandaalid, mis kahjustasid olümpiamängude mainet. Esmalt see, et Rios on sportlaste jaoks ohtlik, kuna on palju saastatust ja kuritegevust. Teiseks Venemaaga seotud dopinguskandaaliad ja küsimus, kas lubada Venemaa sportlasi Riosse ning kolmandaks Zika viiruse oht.

«Boltilt oodatakse neil mängudel palju, tema puhul ei mängi enam rolli see, kui kiiresti ta jookseb ja mida võidab, vaid see, kuidas ta seda kõike teeb. Ta on alati rõõmust pakatav ja selle tõttu on tal palju poolehoidjaid,» teatas austraallasest spordikommentaator Bruce McAvaney.

Bolt on küll jõukas, kuid samas «rahvamees», sest ta elab Rios olümpiakülas, mitte nagu mõned miljonäridest spordistaarid, kaasa arvatud tennisistid ja korvpallurid.

Bolti kõige ohtlikumaks konkurendiks Rios on endine dopingupatune USA sprinter Justin Gatlin, kes sai 2006. aastal dopingu tarvitamise tõttu nelja-aastase võistluskeelu.

Spordieksperdid arvavad, et nii nagu dopinguga patustanud Ben Johnson oli osa Carl Lewise spordiloost, nii on Gatlin osa Bolti spordiloost.

Usain Bolt võistleb 13. augustil Rios 100 meetri jooksus, 16. augustil 200 meetri jooksus ning 18. augustil 4×100 meetri teatejooksus.

Bolt on kuuekordne olümpiavõitja, 100, 200 ja 4×100 meetri teatejooksu maailmarekordi omanik ning üheteistkümnekordne maailmameister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles