Video: šveitslased pakuvad hävitajalendu stratosfääri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Turismireisid kosmosesse ei ole enam ulme, kuna on juba firmasid, mis neid ettevalmistavad. Tegemist ei ole siiski massiturismiga, sest hinnad on väga kõrged.

Enne õiget kosmoselendu saab käia stratosfäärilendudel, mida pakub Šveitsi firma MiGFlug, mis viib turistid 20 – 22 kilomeetri kõrgusele, keskmiselt aga 17 kilomeetri kõrgusele.

Reisi stratosfääri tehakse Venemaal valminud  MiG-29 hävitajaga, millega lennates saavutatakse ligi kahekordne helikiirus. 

Sellisele kõrgusele ei pääse sentide eest, 50-minutiline lend maksab 16 500 eurot. Samuti tuleb lennata soovijatel ette näidata arstitõend, et tervis on korras.

Asjatundjate sõnul on stratosfääris lendamine erinev lendudest, mis toimuvad madalamal.

«Meie kliendid saavad oma silmaga näha maakera kumerust ja meie planeeti ümbritsevat atmosfääri,» lausus MiGFlug esindaja Philipp Schaer.

Wikipedia: stratosfäär on atmosfäärikiht, mis paikneb 10 – 50 kilomeetri kõrgusel.

Stratosfääri alaosas (kuni 20 km) on õhutemperatuur konstantne, ülaosas (kuni 40 km) on temperatuur muutuv. Stratosfääri kohal paikneb stratopaus – üleminekukiht, mis ulatub kõrguseni 55 kilomeetrit. Stratopausis ei olene õhutemperatuur kõrgusest ning ta on stratosfääri ja mesosfääri piiriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles