Linnutee kõige ebatavalisem täht tuhmistub

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus täht KIC 8462852 ja tema juures olevatest kosmilistest objektidest
Kunstniku nägemus täht KIC 8462852 ja tema juures olevatest kosmilistest objektidest Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA teatel peidab Linnutee kõige kummalisemaks peetav täht endas saladust, sest astronoomid ei ole veel jõudnud selgusele, miks see täht aegajalt tuhmistub.

USA meedia edastas, et  ametliku tähistusega KIC 8462852, hüüdnimega Alien Mega Stucture, puhul on välja käidud nii teaduslikke seletusi kui vandenõuteooriaid.

Ufohuvilised on pakkunud, et maavälised olendid rajavad selle ümber suurt struktuuri, mille eesmärgiks on koguda kosmilist energiat.

Astronoomide arvates on tähel tugev gravitatsioon, mis tõmba ligi komeete ja teisi kosmilisi objekte, mis tekitavad tähe tuhmistumise ja selle valguse vähenemise.

USA California tehnikaülikooli Caltech teadlase Ben Monteti ja Carnegie instituudi uurija Joshua Simoni tehtud uuringu kohaselt ei saa ainuüksi komeetidega selgitada tähe valguse muutust.

«Mitte mingite füüsikareeglite ega senituntud kosmiliste ilmingute abil ei saa selgitada valguse muutust ja tuhmistumist. Kulutasime palju aega selle fenomeni uurimisele, kuid seni ei ole kindlat vastust,» lausus teadlastepaar.

KIC 8462852 asub meie planeedist 1480 valgusaasta kaugusel.

Teadlased kasutasid selle tähe uurimiseks NASA Kepleri kosmoseteleskoopi. Ilmnes, et 1000 vaatluspäeva jooksul tuhmistus see täht 0,34 protsendi võrra aastas ning järgneva 200 päeva jooksul veel kaks protsenti.

Astronoomid võrdlesid saadud tulemusi 193 lähedase tähe ja 355 tähega, mis on KIC 8462852-ga samasugused. Ilmnes, et mitte ükski teine täht ei käitunud samamoodi kui fookuses olnud täht.

Varasemast ajast pärit info kohaselt on KIC 8462852 ainus täht Kepleri kosmoseteleskoobiga uuritud 150 000 tähe seas, mis käitub erinevalt.

Kummalist valgusemuutust ja tuhmistumist saab selgitada sellega, et tähe ümber võidakse midagi rajada.   Astronoom Jason Wrighti teatel on selle tähe ümber saladusloor, mida on raske kergitada.

Ta lisas, et ta küll ei usu vandenõuteooriatesse, kuid selle tähe puhul ei saa jätta vaatluse alt välja tulnukate tsivilisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles