Taje Tross Pärnu Katlamaja võimsast skulptuurinäitusest: inimesed tulid sisse ja imestasid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taje Tross Pärnu Katlamaja skulptuurinäitusest: inimesed tulid sisse ja imestasid
Taje Tross Pärnu Katlamaja skulptuurinäitusest: inimesed tulid sisse ja imestasid Foto: Erakogu

Pärnus sai sisse astuda alternatiivklubisse Katlamaja, kus oli rahvusvahelise graafikanäituse Printmaking IN raames väljas «Back to Chaos» skulptuurinäitus.

Tegu oli väga omalaadse kultuuri loomise keskkonna ja väga erilise näitusega, millest räägib näituse üks korraldajatest Taje Tross.

Skulptuuride näitus «Back to Chaos» - kes olid näitusel skulptuuridega väljas?

Näitusel osalesid skulptuuridega: Elo Liiv, Mati Karmin, Aili Vahtrapuu, Vergo Vernik, Toomas Altnurme, Leonhard Lapin, Jaak Soans, Ahti Seppet, Hannes Paldrok, Põvvat Kama, Anonymous Boh. Mujal Pärnu galeriides veel satelliitnäitustel Mari-Liis Tammi, Leonhard Lapini, Kiwa, Taje Trossi ja hiinlase Sissi Wangi objektid-installatsioonid.

Näitusel olid ka graafilised teosed Temuri Hvingija & R_R projekt (Eesti), Amazing Hancock Brothers (USA), Juhani Järvinen (Soome) jne., Tegemist oli mitmetahulise interaktiivse näitusega, kuhu oli paigutatud mitmeid kineetilisi objekte. Näitusele eelnes ka nädal kestnud keevituse workshop.

Kui palju võttis antud skulptuuride näituse kokkupanemine ja kokkutoomine aega, mitmed objektid on ju mahult ja mõõtmelt päris suured, et neid üldse sinna kohale tuua?

Seda on planeeritud juba mitmeid aastaid. Katlamaja müüakse võib-olla maha, me tahtsime teha viimase suure näituse, kuna seal on väga võimas keskkond. See on kunagine Jüri Okase projekt ja XXI sajandi arhitektuurimälestis. Fortumi energiafirma on tulnud meile vastu ja me saime seal igasuguseid kunstiprojekte teha. Katlamaja on jõe ääres, inimesed jalutasid mööda, tulid sisse, imestasid, seal keevitatati, keegi trükkis graafikat, bänd tegi nurgas muusikat, improviseeriti — see oli loominguline keskkond, mitte tavaline galerii. Inimesed tulid ja küsisid, et mis asi see on, nad pole kunagi sellises keskkonnas viibinud.

Mis enim kirgi küttis?

Kindlasti Eesti skulptuuri elav klassik Jaak Soans, Tammsaare, Hurda, Kitzbergi monumentide autor, Tartu suurmeister Ahti Seppet, Mati Karmini miinid, Elo Liivi hiigelmōōtmetes Jonnipunn, Samuti Hannes Paldroki pöörlevad objektid, ta on noor kunstnik, kes on alustanud kineetiliste keevitustega. Siis Toomas Altnurme, kes on Araabia Ühendemiraatides Al Abis skulptuuriprofessor, tema selle workshopi läbi viiski ja ta on teinud palju värvilisi objekte. Siis kindlasti Põvvat Kama, kes on Põlvamaa metsadest pärit diplomeeritud metallikunstnik.

Sel näitusel eksponeerisime ka seda Telliskivi Force Majeure autot, see lõpp-produkt, mis Non Grata performance`i käigus välja koorus ja vormus läbi tule, raudkangide ja haamrite, initsiaatoritena Hobo, Olks, Devil Girl, Anonymous Boh, Marine Fuck, Reborn, Trippy ja Wild Torus New Yorgist. Tuletõrjujad ja politseinikud osalesid selles protsessis ja installatsioonis oli ka video performancest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles