Hiinlanna lõhkus naissportlaste tabuteemat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fu Yuanhui (vasakul) ja  Zhu Menghui
Fu Yuanhui (vasakul) ja Zhu Menghui Foto: SCANPIX

Menstruatsioon on tippspordis isegi veel 21. sajandil tabuteema, millest ei taheta rääkida, kuid Hiina olümpiasportlane Fu Yuanhui rääkis sel teemal avameelselt pärast naiste 4x100 meetri selili ujumise võistlust.

Hiina naiskond sai  Rios sellel ujumisdistantsil neljanda koha, edastab The Guardian.

«Minu etteaste ei olnud kuigi hea, sest ma vedasin kaaslasi alt. Tundsin väsimust, sest päev varem algas mul menstruatsioon. Seda ei saa siiski ettekäändeks tuua, sest ka siis tuleb pingutada, kuid ujusin alla oma võimete,» teatas Fu intervjuus.

Hiina spordifännid kiitsid oma naissportlast, et ta menstruatsiooniteema tõstatas.  

«Fu Yuanhui julges öelda, mis võis osaliselt ta sooritust mõjutada. Enamik naissportlasi ei julge seda teemat puudutada,» kommenteeriti Hiina «Twitteris» Weibos.

Teine kommentaator lisas, et menstruatsioon on viljakas eas naistel tavaline füsioloogiline ilming ja miks ei peaks sellest rääkima. 

Briti sporditeadlase Georgie Bruinsvelsi sõnul on suur osa treeneritest mehed,  kes ei pruugi naissportlaste «päevadega» arvestada  ja see võib teha naiste treeningu- ja võistlusperioodi raskemaks.

Bruinsvelsi arvates on hiinlanna Fu üks väheseid, kes julges rahvusvahelise meedia ees menstruatsiooniteemat käsitleda.

Teada on, et Hiinas on seksuaalkasvatus alles lapsekingades ning menstruatsioon samuti tabuteema, mis on vaid naiste enda asi.

Hiina levib seni arusaam, et menustruatsiooni ajal ei tohi naised treenida, kaasa arvatud ujuda. Hiina sotsiaalmeedias oli ka neid, kes peavad Fu Yuanhuid valetajaks, kuna nende arvates ei oleks ta menstruatsiooniperioodil võistelnud.

Fu Yuanhui sai Rios naiste 100 meetri seliliujumises pronksmedali.

Spordiajakirjaniku Mark Dreyeri sõnul peetakse Hiinas sportlasi robotiteks ning Fu Yuanhui sai Rios rohkem kuulsust isikliku paljastamise kui medaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles