Pildid ja video: aardekütid asusid taas natside kullarongi otsima (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolas otsiti juba möödunud aastal natside poolt väidetavalt peidetud kullarongi, aardekütid taaskäivitasid nüüd otsingud hoolimata sellest, et teadlaste tehtud uuring ei paljastanud selle kohta midagi.

Väidetavalt asub Teise maailmasõja lõpul raudteetunnelisse peidentud rong Edela-Poolas Wałbrzychi lähedal, edastab The Guardian.

Natside kullarongi «palaviku» tekitasid möödunud aasta suvel poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter, kes tutvustasid radari abil saadud kaarte ja joonistusi, millel väidetavalt olevat röövitud aardeid täis rong. Nende sõnul viitavad tunnelite ja rongi olemasolule maastikuanomaaliad.

Rongil olevat vedur ja mitu vagunit, mille kogupikkus on 98 meetrit ja need on tunnelis umbes 8 – 9 meetri sügavusel.

«Rong ei ole nagu nõel heinakuhjas, kui ta on olemas, siis me leiame selle,» teatas otsimisprojekti pressiesindaja Andrzej Gaik.

Aardeküttide sõnul on alates Teisest maailmasõjast Wałbrzychis levinud jutud natsiaardest, mida ei jõutud Punaarmee pealetungi tõttu ära viia ja see toetab nende teooriat.

Natsid sundisid Teise maailmasõja lõpul Poolas sõjavange kaevama tunneleid ja ka see olevat viide peidetud aarderongile.

Krakovi ülikooli geoloogid uurisid Wałbrzychi lähedast ala möödunud aastal georadarite abil, kuid ei leidnud miagi, mis viitaks maa sisse peidetud suurele objektile.

See aga ei kahandanud aardeküttide entusiasmi, kes on veendunuid, et kui nad ei leia rongi, leavad nad vähemalt natside tunneli, mis kinnitab sõjavangide töötamist.

Gaiki sõnul kaevatakse nüüdses otsimisprojektis kolmes paigas 100 meetri ulatuses kuni kuue meetri sügavusele.

Legendi kohaselt rajasid natsid mitmeid raudteetunneleid, millest osa olevat kohaliku kuulsa Książi kindluse juures. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles