Märulimees Statham teeb karmi nägu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mehaanikus» jätab Ben Forsteri (esiplaanil) roll Jason Stathami varju.
«Mehaanikus» jätab Ben Forsteri (esiplaanil) roll Jason Stathami varju. Foto: outnow.ch

Oma uusima filmiga astub märulimees Jason Statham pika sammu sellel rajal, mida juba edukalt tallab Nicolas Cage. Tal on terve filmi jooksul ees üks ja sama nägu: cool ja karm Jason ning vahel cool ja karm Jason, kes poole mokaga muigab.



Filmis mängib Statham palgamõrtsukat, kelle spetsialiteet on oma ohvrite kõrvaldamine eriti delikaatsel moel – nii, et surm näiks õnnetusjuhtumina või kahtlus kellelegi teisele langeks.

Filmis kukub nii veatult välja ainult esimene tapategu kohe sissejuhatuses. Kõik teised tapukatsed lähevad mingitel põhjustel käest ära, nii et ikkagi tuleb kõvasti kakelda, augurauad välja võtta ning ohtralt kinnis- ja vallasvara hävitada. Madinafilmis muidugi peabki kõvasti kaklusi ja plahvatusi olema ning selle osa kannab «Mehhaanik» auga välja. Paraku on süžeeliin sirgjooneline ja detailideni ettearvatav.

Kiretu spetsialist

Stathami tegelaskuju on puhas klišee – kiretu spetsialist, kes tapatöödega teenitud raha kallitesse vidinatesse investeerib ja vabal ajal klassikalist muusikat kuulab. Mees väldib igasugust inimlikku kontakti, isegi armusuhteid vahetatakse dollaripaki vastu. Robotina käituvast Stathamist veenvamalt teeb teises peaosas näitlejatööd Ben Foster, kelle luuserivälimusega tegelaskuju võib peaaegu uskuma jääda.

Punnitatud macho-tegemine

Sellel tüübil on vähemasti mingid motiivid ja kired, mis tema irratsionaalset käitumist põhjendavad. Isegi kui supermacho Statham filmi teises pooles nn õigluse nimel mõrvama asub, on näitleja mäng samasugune punnitatud ma­cho-tegemine nagu «Riskikulleri» seerias. Kahju, mees on võimeline enamaks. Praegu tehakse temast lihtsalt mingi toode: 3 mm juuksed ja habe ning üksikud ürgmehelikud repliigid.

Aga ega siis Stathami ilmaasjata filmi võetud. Sünopsise järgi on tegemist 100-protsendilise adrenaliinilaksuga meestele (aga tema «Adrenaliini»-filmid olid seekordsest kõvasti paremad). Pruudi võib kinno kaasa võtta lubadusega esteetilis-erootilistele väärtustele – paaril korral näidatakse Stathami päris paljalt.

Meestele pakub silmailu palgamõrtsuka stereosüsteem, mille väärtuse eest Eestis põllu peale papist maja saaks osta, ning klassikaline sportauto.

UUS FILM
«Mehaanik»

•    Märul. Režissöör Simon West, osades Jason Statham, Ben Forster, Donald Sutherland, Tony Goldwin jt
•    Kinodes alates 28. jaanuarist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles