Video: Mehhiko mägi peidab endas maailma suurimat püramiidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuestra Senora de los Remedios kirik asub iidse püramiidi peal
Nuestra Senora de los Remedios kirik asub iidse püramiidi peal Foto: SCANPIX

Kui hispaanlasest maadeavastaja ja konkistadoor Hernan Cortez ning ta mehed jõudisd 500 aastat tagasi tänapäeva Mehhikos asuvasse Cholulasse, siis olid neid tervitamas rahumeelsed kohalikud, kes olid ehitanud mitmeid silmapaistvaid püramiide.

Hispaanlastest vallutajad tapsid kohalikud ja süütasid püramiidid, hävitades sealse kultuuri, edastab foxnews.com.

Üks ebatavaline püramiid mattus aastasadade jooksul mulla ja taimede alla ning seda peeti kuni 19. sajandin keskpaigani mäeks, kuid kui sinna hakati rajama pärast maavärinat uut kirikut, leiti kummalised ehitiseosad, edastab foxnews.com.

Nüüdseks on teada, et mäe sees on püramiid, mida saab pidada maailma suurimaks. Uurimised näitasid, et Cholula Suur püramiid ehk Tlachihualtepetl on üle 60 meetri kõrge ja umbes 450 meetrit allosas lai. Mehhiko püramiid on seega suurem kui Egiptuses Giza platool asuv Suur püramiid.

Hispaanlastest sissetungijad hakkasid rajama kristlikke kirikuid ning iidsed püramiidid vajusid unustustehõlma. Kui aga hakati rajama Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa kirikut, siis ilmnesid mäeküljel ebatavalised astmelised ornamendid.

Arheoloogide arvates ehitati algne Cholula Suur püramiid umbes 300. aasta paiku eKr ning iga järgnev põlvkond lisas oma astmeid juurde.

Tänapäeval on see kõrge mägi, mille tipus on kirik, kuid mille sees peidab end seni uurimata ja väljakaevamata püramiidi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles