Metsümisejale on talve pikkuse ennustamisel võistlejad tekkinud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsümiseja Punxsutawney Phil
Metsümiseja Punxsutawney Phil Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse USAs metsümiseja päeva (Groundhog Day).

Sel päeval on Pennsylvanias traditsioon jälgida metsümisejat Punxsutawney Phili, kuna ta ennustavat kui kaua talv veel kestab, kirjutab Yahoo News.

Kuid viimasel ajal on metsümisejale konkurente tekkinud.

Üks nendest on New Orleansis Auduboni loomaaias elav nutria T-Boy, kes olevat suuteline talve pikkust sama hästi ennustama kui kuulus metsümiseja.

Nutria käituvat metsümisejaga sama moodi, kuigi ta oma pikkade ja kollaste hammaste tõttu ei ole nii veetlev.

Kuid Auduboni loodusinstituudi esindaja Sarah Burnette´i kinnitusel on hakatud ka nutriaid pidama lemmikloomadena, kelle abil saab talve ennustada.

USAs levinud legendi järgi hakkasid metsümiseja järgi talve ennustama sakslastest sisserändajad.

Metsümisejad väljuvad urgudest veebruari alguses.

Legendis seisab, et kui metsümiseja väljub pesast päikesepaistel ja ta selja taha tekib vari, siis kestab talv veel kuus nädalat. Kui päikest ei paista ja varju ei ole, siis saabub kevad üsna ruttu. Siiani on Pennsylvania metsümiseja Punxsutawney Phili ennustustest 39 protsenti täppi läinud.

Kui metsümiseja on Põhja-Ameerika põlisloom, siis nutria on Lõuna-Ameerikast sisse toodud. 1930. aastatel pääses Louisiana karusnahafarmidest sealsetesse soodesse suur hulk nutriaid elama ning nad metsistusid. Nende püüdmine ja tapmine aitas arvukust kontrolli all hoida. 1980. aastatel kahanes karusnahaturul nutrianahkade vastu huvi ja nende kasvatamisest loobuti, samuti ei hävitatud neid enam nii suurel hulga. See aitas kaasa nende massilisele paljunemisele.

1995 – 2005 saadeti Louisiana soode nutriate vastu isegi eriüksuste snaiprid. Nutriate kontrolliprogrammi kohaselt tuleb asitõendina esitada tapetud nutria saba.

2009 – 2010 sai Louisiana keskkonnakaitseamet 445 963 saba. Oletatakse, et need nutriad võisid hävitada 3430 hektarit sooala.

Groundhog Day tähistamise raames esitlevad mitmed paiga oma ennustajaid. Nii astub täna Louisianas New Iberias esile Cajuni metsümiseja. Seal toimub samalaadne tseremoonia nagu Pennsylvanias.

Houstoni loomaaias aga elab kaks tumeda karvaga Guinea siga Penelope ja Olivia, kes samuti suudavad ilma ennustada. Neile antakse kaks palli – sinine ja punane. Kui sead valivad sinise palli, siis kestab talv veel kuus nädalat, kui punase, siis on oodata varajast kevadet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles