Rooma obeliskis on diktaator Mussolini tulevikusõnum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mussolini obeliski avamine 1932. aastal
Mussolini obeliski avamine 1932. aastal Foto: SCANPIX

Itaalia pealinnas Roomas asuvas obeliskis asub peidetud sõnum, mis heidab valgust diktaator Benito Mussolini fašistlikule režiimile ja tema tulevikunägemusele.

Ladinakeelne kiri pärgamendil on peidetud koos kuldmüntidega Foro Italico spordikompleksi juures asuvasse Mussolini obeliski, edastab BBC.

Kirjutise leidnud teadlased, sakslanna Bettina Reitz-Joosse and hollandlane Han Lamers teatasid, et nad tõlkisid ja uurisid Codex Fori Mussolinit, mis arvatavalt peideti fašismi ülistavasse 300-tonnisesse obeliski kui see 1932. aastal püstitati.

Nad ei saanud seda teksti obeliskist kätte, vaid jõudsid selle jälile raamatukogudes, arhiivides ja muuseumides olevate tekstide ja vihjete abil.

«Mussolini tekst ei olnud mõeldud oma kaasaegsetele, vaid tulevikuinimestele. Obeliski püstitamine oli põhiline, diktaatori sõnumile ei pööratud siis tähelepanu. See oli mõeldud kauges tulevikus elavatele inimestele,» selgitas Reitz-Joosse.

Ta lisas, et Itaalia fašistid ülistasid Vana-Roomat ja tegid ka ise arheoloogilis väljakaevamisi ning nad tahtsid jätta endast tulevikuinimestele samasuguse sõnumi nagu jätsid iidsed roomlased.

1200-sõnaline tekst jaguneb kolme ossa, millest esimene käsitleb Benito Mussolini võimule tõusu ja fašistlikku ideoloogiat.

«Tekst näitab Mussolinit nagu uut Rooma keisrit, kuid samas ka Itaalia riigi ja itaallaste päästjat 20. sajandi poliitilises kaoses,» selgitasid teadlased.

Teksti teine osa on pühandatud fašistlikule noorteorganisatsioonile ja noorteprogrammidele. Nimetatud obelisk püstitati 1932. aastal fašistliku noorteorganisatsiooni peamaja Foro Mussolini juurde.

Teksti kolmandas osas käsitletakse Mussolinile pühendatud obeliski ehitamist ja selle avamist.

Tekstiga on kaasas medalid, millel Mussolinit on kujutatud lõvinahas.

Reitz-Joosse teatel valmis tekst ladina keeles põhjusel, et luua side Rooma impeeriumi, mille ametlikuks keeleks oli ladina  keel ja Itaalia fašistliku režiimi vahele.

Teadlase sõnul tahtsid fašistid võtta kasutusele ladina keele, et selle abil kindlustada oma võimu ja võidelda kommunismi vastu, kuid see ei läinud läbi.

Uurijate teatel oli selles tekstis ennustatud fašismi kokkuvarisemist ja nii ka läks.

Benito Mussolini oli Itaalia diktaator 1922- 1943 ning juhtis aastatel 1943–1945 Saksamaa marionettvõimuna Itaalia Sotsiaalset Vabariiki. Ta kukutati võimult, sakslased päästsid ta, kuid põgenedes langes ta Itaalia kommunistlike partisanide kätte, nad lasid ta 1945. aastal Como järve ääres maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles