Video: 12 aastat tagasi kadunuks jäänud ameeriklane võidi röövida Kim Jong-uni inglise keele õpetajaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Sneddon
David Sneddon Foto: helpfinddavid.com

Ameeriklane, Utah osariigi Brigham Youngi ülikooli üliõpilane David Sneddon jäi 12 aastat tagasi reisil Hiinasse kadunuks ja arvati, et ta hukkus.

Jaapani meedia teatel röövisid 2004. aastal Sneddoni Põhja-Korea ametnikud eesmärgiga, et noormees õpetakse tulevasele riigijuhile Kim Jong-unile eraõpetajana inglise keelt, edastab The Independent.

Nii Hiina ja USA võimud kui Sneddoni pere arvasid pärast seda kui ta 24-aastasena Yunnani provintsis kadunuks jäi, et ta hukkus 14. augustil 2004. aastal mäestikus matkates.  Hiina võimud ei leidnud ta surnukeha.

Sel kolmapäeval teatas Yahoo News Japan, et Sneddonit märgati Põhja-Koreas, ta on abielus ja peres kasvab kaks last. Ta töötab Põhja-Korea juhtkonna ja nende laste inglise keele õpetajana.

USA võimude teatel nad uurivad, kas Jaapani uudis vastab tõele ja kas Sneddon võib elada Põhja-Koreas.

Röövitud inimeste peresid ühendava organisatsiooni lõunakorealasest esindaja Choi Sun-yongi andmetel röövisid põhjakorealased Sneddoni, kes sunniti tööle tulevase diktaatori Kim Jong-uni inglise keele õpetajana.

Sneddoni vanemad Roy ja Kathleen ei uskunud ametlikku versiooni oma poja surmast, et ta hukkus mägimatkal kukkudes jõkke. Vanemad arvasid, et kuna nende poeg oskas nii oma emakeelt, inglise keelt kui ka korea keelt hästi, siis oli ta põhjakorealastele kasulik.

Sneddonid käivitasid 12 aastat tagasi kampaania, mille abil lootsid ärgitada USA võime nende poja kadumist uurima.  Kathleen Sneddoni sõnul nad lihtsalt teadsid, et nende poeg on elus ja nad ei ole selles kunagi kahelnud. Vanemad avasid lehekülje helpfinddavid.com, kuhu ootavad vihjeid poja kohta.

Kongressisaadiku Chris Stewarti teatel on David Sneddoni kadumises palju lahtisi otsi ja need lubavad oletada, et ta võib elus olla. Esindaja loodab, et USA võimud saavad Hiinast ja Põhja-Koreast mehe kohta autentsed andmed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles