Calais' põgenikelaagris on hakanud toitu nappima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Calais põgenikelaager
Calais põgenikelaager Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Calais`s on juba paar aastat olnud suur põgenike telklaager, mille elanikke abistavad heategevusorganisatsioonid ja vabatahtlikud.

Prantsuse meedia teatel on prantslased põgenike abistamisest väsinud ning nappima on hakanud nii toitu, telke kui tekke.

Heategevusorganisatsioonide sõnul ei ole nad enam saanud piisavas koguses annetusraha, et põgenikke toita ja katta ning selle tõttu võivad laagri elanikud nälga ja külma kätte jääda.

«Kui veel mõni aeg tagasi ootas meilt sooja süüa 70 inimest, siis nüüd ootab 500. Umbes kolm nädalat tagasi hakkas toitu nappima,» teatas abiorganisatsiooni HelpRefugees esindaja Marie Eisendick.

Ta selgitas, et enam ei saa nad pakkuda kõigile laagris elavatele inimestele sooja süüa.

Prantsuse võimude andmetel on Calais' laagri elanike arv kasvanud ühe kuuga 30 protsendi võrra ja praegu peaks seal elama üle 9100 inimese. Iga päev saabub umbes 70 uut elanikku, kellest suur osa on Sudaanist ja Afganistanist, kuid uute tulijate jaoks ei ole kuskilt võtta telke, madratseid ja tekke.

Prantsuse siseministri Bernard Cazeneuve`i teatel tuleb see isetekkinud laager järk-järgult lammutada ja seal elavad inimesed paigutada ametlikesse põgenike majutuspaikadesse, et Calais`st inimblokeering eemaldada.

Humanitaartöötajate teatel on eluks vajalike ressursside puudus toonud kaasa selle, et laagrielanike vahel on aina enam pingeid ja vastuolusid.

Eisendicki sõnul on laagris juba neid, kes ei suuda või ei taha kõhutäie eest võidelda ja on alla andnud.

Kevadel lõhkus Prantsuse politsei osa Calais' laagrist ja pärast seda vähenesid annetused. Hiljem on laagrisse saabunud uusi põgenikke, kuid neid ei abistata enam niipalju kui varasemal ajal sinna saabunuid aidati. 

Eisendicki sõnul on skandaalne, et 21. sajandi Prantsusmaal inimesed nälgivad.

Heategevusorganisatsioon Calais Kitchens teatel on annetajad ja kohalikud elanikud väsinud ja tüdinenud, sest migrandikriis ei leevene. Selle tõttu ei saa nad enam jagada suuri toidupakke, vaid pakid on märgatavalt väiksemad.

Calais' laagris on palju neid, kes ei ole Prantsusmaal ametlikult asüüli taotlenud, vaid loodavad jõuda illegaalsel viisil Ühendkuningriiki. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles