Muuseum näitab poiste mänguasju

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Laugu kogus olevad mängurelvad.
Tõnu Laugu kogus olevad mängurelvad. Foto: Pärnu muuseum

Sel reedel, 4. veebruaril kell 16 avatakse Pärnu muuseumis näitus “Poiste mängud”, mis toob vaataja ette nukud ja mudelid, millega poisid on läbi aegade mänginud.

Kuigi me ei saa valida aega, millesse sünnime, on inimesele antud kujutlusvõime, mille järgi ise oma maailm luua.

“Fantaasiamänge on lapsed mänginud ajast aega,” märkis Pärnu muuseumi projektijuht Elmar Trink. “Tõnu Lauk ja Väinu Paas olid poisid, kui nad meisterdasid endale terve „maailmatäie“ nukke ja mängisid nendega ajalugu.”

Nukud ja nende juurde kuuluva tegid Lauk ning Paas 1949.–1955. aastal. Pärast seda olid asjad mitu aastakümmet pööninguhämaruses peidus, kuni juba vanaisaeas Tõnu need jälle üles leidis, korrastas ja näitusele seadis.

Kuuskümmend aastat tagasi Tallinna Saue tänaval elanud poiste mängudest on alles jäänud nende rühmapäevik “Jars-Jamp”. Väljapanek päeviku sisust annab võimaluse heita pilk tollaste poiste mängudesse.

Tänapäeva esindavad auto- ja lennukimudelid ning robotid, mille on valmistanud Pärnu loodus- ja tehnikamaja poisid.

“Isetegemine õpetas ruumilist mõtlemist ja asjade keelt, mida tuleb õppida eluaeg,” on öelnud Tõnu Lauk, nüüdseks tuntud metallikunstnik.

Näituse teostasid Marju Johanson, Margo Samorokov ja Elmar Trink, kujundasid Tõnu Lauk ja Janno Bergmann. Näitus valmis koostöös Tartu mänguasjamuuseumiga ja jääb avatuks 29. märtsini.

Avamispäeval on näituse külastamine kõigile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles