Põhja-Koreas keelati sarkastiline suhtumine riiki ja juhtidesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja teda tervitavad põhjakorealased
Kim Jong-un ja teda tervitavad põhjakorealased Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas keelati sarkastiline suhtumine ja kriitika nii diktaator Kim Jong-un kui totalitaarse režiimi aadressil.

Kui varem said põhjakorealased era- ja avalikes vestlustes «läbi lillede» valitsust kritiseerida, siis nüüd on see rangelt keelatud, edastab The Independent.

Põhja-Korea võimud hoiatasid kodanikke, et kui neid kuuldakse ka eravestluses midagi halba riigi kohta mainimast, tuleb neil selle eest vastust anda.

«Põhja-Korea mitmes provintsis on inimesi informeeritud, et sarkastiline ja irooniline suhtumine riiki ja juhtkonda on nüüdsest rangelt keelatud. Sellisest suhtumisest tuleb loobuda ja suu kinni hoida,» teatas Põhja-Korea Jagangi võimuesindaja Radio Free Asia Lõuna-Korea toimetusele.

Võimuesindajate teatel kasutavad põhjakorealased selliseid sarkastilisi väljendeid nagu «Kõik on USA süü», kritiseerides samas sellega Põhja-Korea režiimi.

«Põhjakorealastel on harjumus viidata riigisisetele probleemidele läbi mõne teise riigi, samas selle abil naerdes oma riigi üle,» teatas allikas.

Põhja-Koreas levib veel selline ütlus: «Loll, kes ei näe ülejäänud maailma», olles viide diktaator Kim Jong-unile, kes on nagu ühes suunas jooksev silmaklappidega hobune.

Põhja-Koreas hoiavad inimesed sageli küll suu kinni, kuid salaja väljendatakse oma kriitilisust graffiti abil.

Põhja-Korea on juba mõnda aega hoidnud teisi riiki «tagajalgadel», kuna ähvardab pidevate tuumakatsetustega. Üks selline leidis aset eile, seismoloogid registreerisid siis Põhja-Koreas maavärina magnituudiga 5,3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles