Teistmoodi pannkoogid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Olgu väike ümmargune ja pontsakas või suur õhuke ja pitsilise servaga – pannkoogid maitsevad hommikust õhtuni ja iga ilmaga, nii lapselapsele kui ka vanavanaemale.
 

Suhtun pannkookidesse juba lapsepõlvest peale suure aukartusega. Kuna minu vanaema tegi üle küla kuulsaid suuri õhukesi ja krõbedaid rõõsapiimakooke, ema seevastu aga väikesi ja ülikohevaid hapupiimakooke, pidin mina lausa täiskasvanuks saama ja omaette elama hakkama, kuni julgesin ükskord päris ise ja päris omi pannkooke küpsetama hakata.

Esiemade kuulsate pannkookide varjust olen küll välja saanud, aga mitte kuidagi ei ole mul õnnestunud oma ülepannikookidele nii õhukest pitsi äärde küpsetada, nagu oli vanaema kookidel. Ka ei kuku mu hapupiimakoogid üldse nii potsakad välja kui ema küpsetatud koogikesed.

Õnneks on pannkook oma lihtsuses iseenesest juba nii maitsev, et päris untsu ei õnnestu seda vist kellelgi keerata. Nojah, kui just liiga kuumal pannil ära ei kõrveta…

Järgmised retseptid olgu uute ideede andjaks, sest kes meist siis pannkooke küpsetada ei oskaks.

Väikestel kohevatel lusikakookidel ehk pliinidel on vene köögis kindel koht ja aeg – vastlad ilma pliinideta ei ole õiged vastlad! Vanasti tähistati vastlaid Venemaal terve nädala. Moskvas ja Peterburis ehitati jääle kelgumäed, korraldati tantsupidusid ja naljaetendusi. Ja iga päev söödi võist tilkuvaid pliine.

Vene keeles on vastlad mjaslennitsa ehk võinädal oma nime saanud selle järgi, et kuigi seitse päeva enne paastu ei tohi süüa liha, tohib ometi süüa võid, juustu, mune, hapukoort ja pliine. Rahvas andis igale päevale ka oma nime: esmaspäev oli külaskäimise päev, teisipäev naljategemise ja kolmapäev maiustamise päev, siis tuli suur neljapäev, reede oli ämmade õhtu, laupäev sugulaste pidu ja pühapäev oli hüvastijätupäev.

Venepäraseid võis küpsetatud pliine süüakse valge viina või õlle kõrvale, aga ka kuum ja kange must tee sobib oivaliselt pliinide allaloputajaks.

Vene pliinid
6 sööjale

2,5 dl nisujahu
2 dl tatrajahu
5 dl piima
2 muna
20 g pärmi
1 sl sulavõid
1 tl soola
võid praadimiseks

Valmistamine:
Eralda munakollased ja -valged. Soojenda pool piimakogusest käesoojaks. Lisa pärm, mõlemad jahud, lahtiklopitud munakollased, sool ja sulavõi. Jäta tainas terveks ööks või vähemalt 6 tunniks kerkima.

Enne küpsetamist kuumuta ülejäänud piimakogus keemiseni, lase õige pisut maha jahtuda ja lisa siis tainasse. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa tainasse vahetult enne küpsetamist.

Õigeid pliine küpsetatakse rohkes võis. Kui esimene pliin jääb liiga paks, siis lisa tainasse pisut keedetud piima või õlut. Kui pliini pind hakkab mullitama ja mullid omakorda avanema, on õige aeg pliin ringi keerata.

Vene kombe kohaselt tõstetakse pliinidele mõnedki lusikatäied sulavõid. Lisaks pakutakse kalamarja, külmsuitsu- või soolakala. Väga maitsvad on pliinid ka võis pruunistatud sibulaga.

Maitsesta tavapärane ülepannikoogi tainas vahelduseks uute maitsetega – mooniseemnete ja riivitud apelsinikoorega. Serveeri marjasalati või omavalmistatud kompotiga. Valge koorejäätisepall teeb pannkoogiportsjonist täiusliku!

Ülepannikoogid mooniseemnetega
6–8 sööjale

Pannkoogitainas:
3 muna
1 l piima
2 dl odrajahu
3 dl nisujahu
1 tl soola
2 sl mooniseemneid
poole pestud apelsini riivitud koor
1 dl sulavõid
1/2 dl suhkrut
võid küpsetamiseks

Marjasalat:
1 l maasikaid
1/2 l vaarikaid
vahtrasiirupit
sidrunimahla
(soovi korral veidi tsitruslikööri)
serveerimiseks vanillijäätist ja tuhksuhkrut

Valmistamine:
Klopi munad lahti. Lisa pool piimakogusest ja enne omavahel segatud jahud, maitseained ning riivitud apelsinikoor. Kasuta vaid värsket odrajahu, sest seistes muutub selle maitse tunduvalt vängemaks. Sega tainas ühtlaseks, lisa ülejäänud piim, sulavõi ja suhkur. Lase tainal umbes tund aega paisuda.

Kuumuta suur ja võimalikult madala servaga panni keskmisel kuumusel, lase võitükil sulada ja vala tainas panni servast sissepoole, et kook jääks hästi õhuke ja pitsilise servaga.

Serveeri suuri sooje ülepannikooke külma jäätise ja värske marjasalati või kompotiga.

Lihtsad ja tervislikud, peaaegu ainult banaani sisaldavad pannkoogid viivad keele alla nii vara hommikul kui ka hilja õhtul.

Vietnami banaanipannkoogid
4 sööjale

3–5 keskmist banaani
3–4 sl jahu
1 sl suhkrut
1 muna
0,5 tl vanillsuhkrut
vajadusel veidi vett
õli praadimiseks
serveerimiseks vanillijäätist

Valmistamine:
Vahusta kergelt muna ja suhkur, lisa jahu ja vanillsuhkur. Kui tainas jääb liiga paks, lisa veidi vett. Viiluta banaanid ja sega muljudes tainasse, nii et banaanitükke jääks tunda.

Kuumuta pann rohke õliga. Tõsta lusikaga tainaportsud pannile ja küpseta koogid kuldpruuniks.

Serveeri kuumi banaanipannkooke koos pehme vanillijäätisega.

Kuidas hooldada malmist pannkoogipanni

● Uued pannid kuumtöödeldakse juba valmistamise ajal. Sellest hoolimata määri uut malmpanni pärast esimesi kasutuskordi neutraalse toiduõliga, näiteks suurt kuumust taluva rapsiõliga.

● Loputa panni pärast iga kasutuskorda sooja veega. Ära kasuta nõudepesuainet, sest see eemaldab pannilt kaitsva rasvakihi. Pärast pesemist ära unusta panni hoolikalt kuivatada.

● Kui pannil on näha roostejälgi, siis hõõru rooste nõudepesuainega lahti, loputa ja kuivata hoolikalt. Määri panni sisepinnale soolavaba searasva või neutraalset toiduõli. Kui kasutad searasva, kuumuta malmpanni ahjus 250 kraadi juures umbes pool tundi. Kui kasutad toiduõli, kuumuta panni ahjus 150 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Seejärel pühi üleliigne rasv ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles